Kako naučiti strani jezik

naučiti strani jezik

Kad je moja lepša polovina, pre nego što se posvetila turizmu, držala časove nemačkog jezika, najčešće postavljano pitanje bilo je: za koliko vremena i kako naučiti strani jezik? Pitanje naizgled jednostavno, ali preciznog odgovora nema. Kad to pitanje postavi tridesettrogodišnjak koji nije ništa učio petnaest godina, odgovor je jasan, ali nije onaj koji postavljač pitanja želi čuti. Prvo pitanje je šta zaista želimo, da li da savladamo jezik zbog ispita na fakultetu, ocene u školi ili dobijanja nekog sertifikata, da li da ga naučimo za posao ili samo kao sredstvo komunikacije sa strancima.

Kako maučiti strani jezik 1

Jezik se najbolje uči tamo gde se i govori

Kad odredimo cilj onda treba odlučiti da se to zaista nauči. Učenje stranog jezika se može obavljati pored drugih obaveza, ali ukoliko se postavi prenisko na listi prioriteta i kao nešto što je prvo na listi odgađanja onda se taj proces može otegnuti do beskonačnosti.

Koji strani jezik učiti?

Engleski je nešto što je sada postalo must know. Kao što je za jednog zaposlenog neophodno poznavanje rada na računaru ili posedovanje vozačke dozvole B kategorije, tako je i poznavanje engleskog nešto što se podrazumeva i što samo po sebi nije prednost, ali nepoznavanje je veliki, često i nenadoknadiv nedostatak. Engleski je svuda oko nas, pa osim škole tu su i televizija, filmovi, muzika, internet kao sredstva koja nam pomažu u usavršavanju ovog globalnog jezika. Često se postavlja pitanje drugog jezika koji ustvari predstavlja komparativnu prednost sa kojom izlazimo na tržište rada. Tužna je činjenica da deca od petog razreda osnovne pa do kraja srednje škole uče drugi strani jezik i 98% ne nauči skoro ništa pa ako se sami ne potrudimo ništa od drugog jezika. Da li je najbolje učiti neki od jezika poput nemačkog, španskog, francuskog ili italijanskog, da li učiti „moderne“ poput ruskog, kineskog ili arapskog ili se okrenuti nekom od jezika naših suseda je individualno i, koliko god neko uživao u milozvučnosti ili jednostavnosti pojedinih gramatika, ipak je glavni faktor primena stečenog znanja u praksi.

Učiti pojedinačno ili u grupi?

kako naučiti strani jezik 2

Grupno učenje u školi jezika

Učenje u grupi kao prednost ima mogućnost poređenja sa svojom okolinom, sagovornike, učenje na tuđim greškama, časovi su jeftiniji, a u vreme sveopšte otuđenosti i sticanje prijatelja na ovako koristnim delatnostima se sve češće poteže kao razlog za učenje stranih jezika u grupi. Sa druge strane, mane ovakvog učenja, a samim tim i prednosti pojedinačnih časova, su smanjeno vreme koje se posvećuje vama kao osobi, šarolikost znanja koje poseduju članovi grupe pa se znanja prikupljaju prebrzo ili (češće) presporo za naše kriterijume, u mlađim generacijama su i problemi sa disciplinom pojedinih polaznika takođe problem za one koji zahtevaju konkretne rezultate. Zbog toga je najbolje odrediti individualno šta je bolje za nas. Naravno, pored predavača su uvek i knjige, emisije na televiziji, sadržaji na internetu i na vrhu putovanja u zemlje gde je jezik koji učimo maternji.

Prema vašem mišljenju, kako najbolje učiti strani jezik? I kako ga najlakše savladati?

Facebook komentari

1 Comment:

Ostavi komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Polja sa * je neophodno popuniti