Koju srednju školu upisati?

koju srednju skolu upisati

Koju srednju školu upisati u Novom Sadu?

Nakon što je odrađena matura, sledeći korak je upis srednje škole. Pre nego što se dete odluči koju bi srednju školu upisalo, preporuka je da se obavi što više razgovora: sa roditeljima, starijom braćom, sestrama i drugovima koji imaju srednjoškolska iskustva. Takođe, preporuka je da se, ukoliko postoje mogućnosti, odradi i razgovor sa psihologom (u školi ili van nje) koji bi odradio test ličnosti i test sposobnosti. Ipak, najbitnija je stvar odrediti školu na osnovu broja osvojenih poena. Evo kako su stvari stajale u junu 2012. godine, iduće godine će se neke stvari promeniti, ali nikad se ne menjaju iz korena tako da se iz teksta može steći uvid u stanje u novosadskim srednjim školama.

Srednja medicinska škola

Pored gimnazija, najviše poena je neophodno za upis srednje medicinske škole „7. april“. Za smer farmaceutski tehničar je bilo neophodno 95,5 poena, odmah iza su fizioterapeut, pedijatar i laboratorijski tehničar gde je za upis trebalo preko 94 poena. Ostali smerovi (na srpskom jeziku) su takođe zahtevali preko 88,5 poena koliko je osvojio đak koji je poslednji primljen u razred gde se školuju budući kozmetički tehničari.

Gimnazije

gimnazija jovan jovanovic zmaj

Gimnazija Jovan Jovanovic Zmaj

U Novom Sadu postoje četiri gimnazije od kojih su dve opšteg tipa (Svetina i Lazina), dok u dve postoje društveno-jezički i prirodno-matematički smer (Jovina i Isidorina). Po tradiciji, najviše poena je neophodno za upis gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ gde je za prirodno-matematički smer trebalo 94, a za jezičko-društveni smer 95 poena. Kriterijumi za upis u specijalizovana odeljenja na nemačkom i engleskom, kao i matematičke talente (tzv. specijalci) su još oštriji i rade se i dodatni prijemni ispiti. Poslednjih godina je veoma popularno sportsko odeljenje gde đaci ne menjaju smenu radi lakše organizacije treninga. Ove godine je za upis ovog smera trebalo čak preko 98 poena, a velika većina đaka je pored poena iz škole i sa mature donela dodatnih 8-10 poena iz svojih klubova, tako da ukoliko želite da upišete baš ovaj smer potrudite se da obezbedite ekstra poene. Za upis gimnazije „Isidora Sekulić“ je neophodno 91 (društveni) odnosno 90,26 poena (prirodni smer). Gimnaziju „Svetozar Marković“ su upisali đaci koji su osvojili preko 91,5 poena, dok je po tradiciji najmanje poena trebalo za upis gimnazije „Laza Kostić“ – 84,36. Postoji određen broj dece (roditelja) koji se naknadno upisuju u gimnazije jer nisu imali dovoljan broj poena. Ovo nikako ne preporučujem jer je uspeh u osnovnoj školi i na maturskom uspehu ipak ogledalo sposobnosti i bojim se da sreća zbog upisa gimnazije biva veoma brzo zamenjena brigom i očajem što se nije upisala neka lakša i „konkretnija“ škola.

Ekonomska škola

Posle nekoliko godina kad je ekonomska škola bila veoma popularna i gde su upadali samo đaci sa ogromnim brojem poena (bilo je smerova gde se ulazilo samo sa preko 98 poena), ove godine je prolaz u školu „Svetozar Miletić“ bio lakši pa se u svaki smer, uključujući i najpopularnije smerove turistički tehničar i finansijski administrator, moglo ući i sa manje od 90 poena.

Ostale škole

elektrotehnicka skola novi sad

Elektrotehnicka škola

Za upis ostalih škola je dovoljno mnogo manje poena, uz izuzetak nekolicine popularnih smerova, poput elektrotehničara informacionih tehnologija (upis sa 89,76 poena), elektrotehničar računara (85), arhitektonski tehničar (83), tehničar PTT saobraćaja (82) ili geometar (81). U nekim školama je upis moguć i sa veoma lošim uspehom iz osnovne škole i loše urađenom maturom, a u mašinskoj školi su samo u jednom smeru popunjena sva mesta dok će se ostala popuniti u drugom upisnom roku.

Facebook komentari

1 komentar:

  • Vracam se iz Nemacke za Novi Sad, dete zavrsava 8 razred gimnazije.
    U koju srednju skolu bi najadekvatnije bilo da upisem svoje dete, koje jos nema opredeljen smer.
    Govori tecno nemacki, engleski, 2 godine ima francuski i sve ostale predmete ima redovno.
    Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *