Tekstualni zadaci – II deo

Nastavak teksta Tekstualni zadaci

Majka ima 30, a ćerka 10 godina. Pre koliko godina je majka bila 5 puta starija od ćerke? Da bi zadatak bio korektan moramo imati onoliko jednačina koliko imamo i nepoznatih. Zbog toga treba biti oprezan sa uvođenjem novih nepoznatih. U prošlim zadacima su bile nepoznate godine majke i ćerke, ali u ovom zadatku se samo traži pre koliko godina – od brojeva 30 i 10 treba oduzeti x pošto je pre nekoliko godina broj majčinih i ćerkinih godina bio manji za isti broj.

Majka je starija od ćerke tri puta. Za deset godina će biti duplo starija. I ovde je samo jedna nepoznata, broj ćerkinih godina x, majčine izrazimo kao 3x i radimo dalje.

Da se odmaknemo od porodičnih odnosa i da pređemo na novu vrstu tekstualnih zadataka – čitanje i putovanja. Učenik je prvog dana pročitao 20 strana, a drugog preostalih jednu trećinu knjige. Greška koja se najčešće ponavlja je da se sabiraju grandmothers and frogs odnosno babe i žabe. Nipošto se ne sme broju 20 dodavati jedna trećina jer se broj 20 odnosi na strane, a 1/3 na celu knjigu. Korektan postupak bi bio da knjiga ima x strana. Da li ćemo reći da je prvog dana pročitano 2/3 knjige ili ćemo reći da je 20+x/3=x to je svejedno. U svakom slučaju, knjiga ima 30 strana.

Sličan, ali nešto komplikovaniji problem je kada putnik prvog dana pređe 1/4 puta, sledećeg dana 2/3 ostatka, a poslednjeg recimo 100 km. Jednačina se formira na sličan način kao u prethodnom zadatku, ali je promena ta da se drugog dana nije prešlo 2x/3 nego 2(3x/4)/3. Za one koji žele da reše ovaj zadatak rešenje je 400km.

Tekstualni zadaci sa proporcijama bacaju đake u nedoumicu i izbor kada će proporcija biti direktna, a kada obrnuta zna biti veliki problem. Probajte zadatak rešiti u svojoj glavi. Za više novca ću dobiti više čokolada, više pari patika košta više novca, više radnih dana sa istom dnevnicom donosi veću zaradu. Više-više je direktna proporcija sa tim da ispod dinara dolaze dinari, a ispod čokolade čokolada. Što više radnika radi posao će se završiti za manje dana. Da bismo pokrili pod manjim pločicama treba nam više komada, što više radimo svakog dana treba nam manje dana da završimo posao. Više-manje, obrnuta proporcija. Zadaci sa procentima su po pravilu direktne proporcije pri čemu se kao početna cena uzima 100%, ali postoje i izuzeci. U ovim zadacima obratite pažnju na to da li se traži konačna cena ili poskupljenje (pojeftinjenje).

Poslednji tekst posvećen tekstualnim zadacima koji obrađuje konkretne probleme sa male mature pročitajte ovde.

Facebook komentari

5 Comments:

 • molim vas pomozite u hitnoj sam situaciji
  radeći 20 dana po 7 sati dnevno 2 radnika obave neki posao.za koliko bi dana isti posao obavilo 7 radnika radeći 8 sati dnevno.pomozite molim vas,samo postavite proporciju

 • Ceo posao se uradi za 20x7x2=280 sati, 7 radnika puta 8 sati puta x dana=280, 280/56=5 dana je potrebno za ceo posao.

  • molim vas pomozite, ja pojma nemam da uradim zadatak za 5. razred!!!
   dosla sam ja do brojeva ali ne znam kako bih izracunala da je u pitanju mnogo veci broj, konkretno, treba mi put do resenja , lupam glavu dva dana, hehe
   proizvod tri uzastopna parna broja je 960,

 • Postovani,Ivan i rade imaju zajedno 128 dinara.Goran ima 25 vise od IVana.Koliko imaju Ivan i Goran zajedno…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *