Finska – zemlja sa najboljim obrazovanjem

finska obrazovanje

Kao što smo u tekstu o PISA testovima napomenuli, na vrhu svih lista nalazi se Finska. U čemu je tajna zemlje hiljadu jezera ili zemlje sa najboljim obrazovanjem, kako vam drago.

nizi razred finska obrazovanje

Osnovno obrazovanje u finskoj

Istina je da je Finska među tri evropske zemlje koje najviše odvajaju za obrazovanje, nekih 1200 evra po učeniku, ali to je i dalje manje nego u SAD ili Južnoj Koreji. Školovanje je besplatno u osnovnoj školi, ali zaista besplatno, sa besplatnim prevozom, obrocima, savetovanjima i udžbenicima, srednjoškolci plaćaju samo udžbenike, a besplatno je i studiranje i obrazovanje odraslih. Izuzev države, škole imaju i veliki broj privatnih sponzora koji pomažu da se ovakav sistem održava.

U školu sa 7 godina

Za razliku od nekih zemalja gde đaci polaz u školu sa pet godina, u Finskoj školarci postaju sa 7 godina. Osnovna škola traje devet godina, prvih šest godina je razredna nastava, a predmetna traje tri godine. Prava diferencijacija se vrši sa 16 godina prema uspehu polaznika kada učenici kreću u srednju školu koja traje tri godine mada se može završiti i za dve ili četiri. U školama se uče četiri strana jezika i to zaista uče.  Sistem ocenjivanja je takav da se ocene kreću u rasponu od 4 do 10 gde u jednom odeljenju maksimalnu ocenu 10 ima jedan do dva đaka (za razliku od naših odeljenja sa 2/3 odlikaša čije je znanje dosta klimavije). Na svaka dva meseca đaci pišu šta im se svidelo, a šta nije u školi i na osnovu toga se dobijaju povratne informacije. U srednjoj školi postoji određen broj obaveznih, ali i veliki broj izbornih predmeta višeg ili nižeg nivoakoje učenici sami određuju prema svojim potencijalima, sklonostima i interesovanjima.

Nastavnik u Finskoj

učionica u Finskoj

Učionica u Finskoj

Biti nastavnik u Finskoj je prestiž i za 700 mesta na pedagoškoj akademiju u Helsinkiju konkuriše i po 5-6000 svršenih srednjoškolaca. Plate finskih profesora su korekten, ali ništa preterano i da je finansijski momenat bio presudan ovo zanimanje ne bi bilo toliko popularno. Nastavnici se doživljavaju kao prijatelji, učenici im se obraćaju po imenu i njihova diskusija sa učenicima teče u dva smera.

Finci svoj uspeh objašnjavaju principima ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve, fleksibilnošću i individualnim pristupom svakom učeniku sa kojim se ostvaruje saradnja, a ne prisila, visokokvalifikovanim i motivisanim kadrovima.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *