Kako učiti za maturu i prijemni

Nakon osam godina rada po jednom sistemu dolazi maturaprijemni ispit. Nema učiteljice, nema nastavnika čiji sistem rada poznajemo, nema gradiva koje možemo savladati za dan-dva. Ovo je nešto potpuno novo. Biće genijalaca, biće onih koji će položiti na vezu i prepisivanje, ali većina đaka je u istoj poziciji kao i vi, uplašeni i u dilemi šta i kako raditi i položiti prvi veliki test u životu? Kako učiti za maturu i prijemni?

kako učiti za maturu prijemni

Sama pomisao na maturu izaziva stres

Koliko god da znate, idealno bi bilo da se konsultujete sa nekim starijim, najbolje sa nekim iz generacije pre vas ko je 365 dana ranije prošao kroz sve kroz šta vi trenutno prolazite. Ukazaće vam na neku svoju grešku, na neku zamku, na šta obratiti posebnu pažnju, a preko čega preći ovlaš.

Da li ću upisati željenu školu?

Prvo i osnovno, sva deca upišu srednju školu. Da li ćete upisati baš birotehničku, a ne neki drugi srodan ekonomski smer, to zavisi od vas. Matura je sama po sebi pritisak, nemojte sebi nametati dodatni, bilo koju srednju školu da upišete u njoj ćete morati učiti, većina dece ide i na fakultet tako da je ovo samo usputna stanica u maratonskoj trci zvanoj obrazovanje. Nemojte mrzeti sebe ako niste upisali baš ono što ste zacrtali jer ni vi niste sigurni da je baš taj smer idealan za vas. Maturu nemojte potcenjivati, ali nemojte ni precenjivati njen značaj.

Drugo, matura je osmišljena tako da je svi položite sa više ili manje uspeha. Nakon što ste izvukli maksimum poena iz osnovne škole treba se posvetiti spremanju mature. Kada početi? Idealan datum po mom mišljenju je prvi februar iako ih ima koji kreću i ranije i kasnije. Kad odredimo datum početka treba napraviti plan i držati ga se. Deca uglavnom počnu na vreme, ali tu onda uleti neki kontrolni, pa praznik, bolest ili neka slična nepredviđena situacija i prvi maj dočekamo sa mnogo manje znanja, a sa više straha nego što smo očekivali.

Kada početi učiti za maturu?

Nije toliko bitno kad krećemo, bitno je da sve završimo desetak dana pre ispita jer su poslednji dani ispunjeni nervozom i panikom, tada mozak mnogo slabije upija informacije i na te dane ne treba previše računati. Ako sam pomenuo da treba konsultovati starije, od vršnjaka nema previše vajde jer će se pojedini hvaliti kako su prešli zbirku tri puta dok vi dovršavate prvi put (uopšte nije bitno koliko se puta zbirka pređe, bitno je koliko ste znanja usvojili, dva puta urađen

kako učiti za maturu i uspešno položiti

Uz redovan rad uspeh neće izostati

zadatak sa razumevanjem je više nego dovoljan posebno u vreme kad se sve manje zadataka ponavlja i kad od učenja napamet nema neke vajde), drugi će govoriti kako još nisu ni počeli da uče – možda žele da ostave utisak kako su Bog zna kako  pametni, a uče kradom, a možda zaista i ne uče i odradiće taj prijemni katastrofalno i više se nećete videti pa vam činjenica da ste bolji od nekog xy ko vam je sada bitan u životu i neće previše značiti – šta god da je u pitanju ne oslanjajte se previše na vršnjake.

Osmislite svoj sistem rada, kupite nekoliko svesaka u koje ćete zapisivati zadatke, formule i pravila koji su bitni, a ne da kažete da ste to usvojili, pa kada se za 20 dana vratite na taj problem imate osećaj kao da ga nikad niste videli u životu.

Da li je matura teška?

Prijemni nije težak, svake godine je sve lakši, ali mu se mora prići ozbiljno i odraditi maksimalno u skladu sa svojim mogućnostima. Ako se tako desi onda će uživanje u raspustu biti kompletno, a polazak u novu školu će biti sa više elana i ambicija.

Facebook komentari

1 komentar:

  • Jedna mama / Odgovori

    Kao i svemu u životu, tako i ovome treba prići mirno i staloženo, početi na vreme – baš kao što ste spomenuli – i uzdati se „u se i u svoje kljuse“. Dobra priprema je preduslov za smirenost i dobru koncentraciju. Svaka čast na tekstu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *