Kako učiti za prijemni za fakultet

Prijemni za fakultet

Temu kako učiti za maturu i prijemni za petnaestogodišnjake smo već obradili. Ovim tekstom se obraćamo njihovim četiri godine starijim drugarima. Princip rada je sličan, ali postoji jedna značajna razlika. Naime, ukoliko osmak nije siguran u kojoj srednjoj školi želi nastaviti obrazovanje to nije veliki problem jer samo mali procenat novosadskih škola (umetnička, Karlovačka gimnazija, specijalno odeljenje gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“) imaju prijemne ispite koji se razlikuju u odnosu na druge škole. U svim ostalim školama se radi isto pa dete može promeniti odluku u poslednjem trenutku na osnovu broja skupljenih poena, a i ako se „pogreši“, posle četiri godine se može upisati željeni fakultet. Odluku o tome koji fakultet upisati treba doneti u prvom polugodištu četvrtog razreda, što će reći ovih dana.

Kod upisa na fakultet situacija je drugačija pa ozbiljni maturanti ne bi smeli sebi dopustiti luksuz da nekoliko dana pred prijemni nisu načisto koji fakultet žele upisati. Određene promene su dopuštene pa se neko može predomisliti i opredeliti se za jedan ili drugi smer na istom fakultetu gde se za prijemni sprema isti predmet, ali da se na mesec dana pred prijemni ne zna da li je za mašinstvo ili glumu, za psihologiju ili poljoprivredu, nema previše smisla i takve dileme bi trebalo da se reše bar do zimskog raspusta. Kad se odluči koji fakultet upisati, tada se treba detaljno raspitati o uslovima prijemnog, koji predmeti se polažu, postoji li neka literatura ili pripremna nastava i prionuti na posao. Takođe, neophodno je obezbediti testove iz prethodnih godina čime se dobija na uvid nivo i težina zadataka koji dolaze na prijemni i osigurava lakše spremanje, jer iako se recimo matematika pojavljuje na prijemnom za FTN i PMF u Novom Sadu, na nekim prijemnim imamo po pet (greške se mnogo skuplje plaćaju) ili deset zadataka (u Beogradu čak i 20) različite težine koji se fokusiraju na različite oblasti tako da odgovor „matematika je matematika na bilo kom fakultetu“ je jednako besmislen kao i teza naših starijih „fakultet je fakultet, sve je to isto“. Isto je, ali zamalo. Istina je da vrh rang liste za prijemni ne donosi ništa i da je samo bitno biti iznad crte, ali se nikad ne zna koliko je konkurencija spremna, čak i ukoliko ste se odlučili za upis manje atraktivnog fakulteta nemate garanciju da se ove godine neće desiti da se zajedno sa vama prijavi neuobičajeno velik broj kandidata pa da kasnije bude neprijatnih iznenađenja. Prijemnom ispitu se u svakom slučaju mora pristupiti sa maksimalnom ozbiljnošću.

Kao i za srednju školu, preporuka je da se sa radom počne početkom februara, prvo sa manje uloženog vremena, a potom, kako se bliži dan prijemnog ispita gde je ulog ipak mnogo veći nego kod mature osnovaca, povećavati intenzitet rada bez obzira na školske i vannastavne obaveze. Kao zrele i punoletne osobe pokušajte da taj zadatak obavite na najkorektniji način, sami ili uz nečiju pomoć. Ukoliko su vam potrebne pripreme za prijemni iz matematike obratite se nama.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *