Najpopularnije srednje škole u Novom Sadu

elektrotehnicka skola novi sad

Jedan od osnovnih kriterijuma za upis srednje škole je broj poena sa kojim budući srednjoškolac raspolaže nakon završnog ispita odnosno male mature. Naravno da je bitna i težina ispita, odnosno manji broj poena nakon težeg prijemnog će omogućiti upis i neke popularnije škole, ali odnosi se ne menjaju već nekoliko godina. Evo kako je to izgledalo nakon završnog ispita 2015. godine, verujemo da će ovaj tekst pomoći onim koji upisuju srednju školu 2016. godine.

Po tradiciji, gimnazija za koju je trebalo najviše poena je „Jovan Jovanović Zmaj“. Za upis prirodno-matematičkog smera je bilo potrebno 96, a za upis društveno jezičkog smera 95.25 poena. Obdareni učenici su radili prijemni po posebnom programu i ispunili matematička i računarska odeljenja, za sportsko odeljenje je trebalo preko 96 poena, a najteže je bilo upisati smerove na engleskom i nemačkom jeziku gde je za upis trebalo preko 110 poena. Odeljenja na ruskom i francuskom jeziku su jedina koja nisu popunjena i ostalo je jos po desetak nepopunjenih mesta.

U drugoj novosadskoj gimnaziji u kojoj postoji izbor između društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera „Isidora Sekulić“ je za upis prirodnog smera trebalo minimalno 94.40, dok su „društvenjaci“ postajali đaci sa preko 92.35 poena.

Situacija u opštim gimnazijama je sledeća: za upis gimnazije „Svetozar Marković“ je trebalo osvojiti 91 poen dok se gimnazija „Laza Kostić“ upisivala sa 85.24 poena. Ni u jednoj od ove tri gimnazije nema više slobodnih mesta.

Slobodnih mesta nema ni u medicinskoj školi „7. april“. Redosled smerova po popularnosti je da je najtraženiji smer farmaceutski tehničar sa 95.75 poena. Za njim slede zubni tehničar sa 94.75, zatim pedijatrijska sestra, fizioterapeutski i laboratorijski tehničar sa oko 94 poena. Preko 90 poena bilo je neophodno za upis i sledećih smerova: akušerska sestra, stomatološka sestra i medicinska sestra. Jedini smer koji je upisivao i učenike koji su imali malo ispod 90 poena je kozmetički tehničar.

Škole koje su u junskom roku popunile svoje kapacitete su i saobraćajna škola „Pinki“ i ekonomska škola „Svetozar Miletić“. U saobraćajnoj školi je najpopularniji smer tehničar PTT saobraćaja za čiji je upis trebalo osvojiti 81.03 poena (ostali smerovi su se mogli upisati i sa manje od 70 poena), dok je najtraženiji smer u ekonomskoj školi bio finansijski administrator sa 91.41 poena. Preko 80 poena su morali osvojiti i svi oni koji žele biti službenici osiguranja, poslovni administratori i trgovinski, turistički i ekonomski tehničari.

U elektrotehničkoj školi „Mihailo Pupin“ je najteže bilo upisati smer elektrotehničar informacionih tehnologija (92 poena) i elektrotehničar računara (86.86). Još praznih mesta iščekuje buduće električare, monter i elektrotehničare računara.

Jedini smerovi u poljoprivrednoj školi koji su popunili kapacitete su veterinarski (57 poena) i poljoprivredni tehničar (40 poena), dok je za sve ostale profile ostalo slobodnih mesta i za septembar. Sa 65 poena se mogao upisati bilo koji smer u mašinskoj školi, a mesta još ima za zlatare, instalatere i operatore mašinske obrade. Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn“ je uglavnom popunila svoje kapacitete (nedostaje još nekoliko stolara i tapetara), a najveća gužva je bila za upis arhitektonskog i geodetskog smera gde se trebalo osvojiti preko 85 odnosno 81 poen. Pekari, mesari i muški frizeri u tehničkoj školi nisu popunili sve kapacitete u školi „Pavle Savić“. Najveća gužva je bila pri upisu smera hemijski laborant za koji je trebalo 68 poena.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *