PISA testovi

Šta su PISA testovi?

PISA je skraćenica od „Programme for International Student Assessment“(Program za međunarodno testiranje učenika) i predstavlja međunarodnu proveru veština i znanja koja poseduju učenici. Realizuje se od 1997. godine i održava se svake treće godine tako da će sledeće testiranje biti 2015. godine. Najveće dostignuće ovog testiranja je upoređivanje funkcionalnog znanja učenika iz različitih delova sveta. U velikom broju zemalja rezultati ovih testova služe kao osnova razvoja obrazovanja i te zemlje među svojim strateškim ciljevima postavljaju bolji rezultat na ovom testiranju. Neke zemlje ne pridaju značaj ovom testu.

pisa testovi testiranje

Ovako izgleda PISA testiranje

Ko učestvuje?

U poslednjem testiranju su učestvovali učenici iz 74 zemlje.  PISA ocenjuje petnaestogodišnje učenike u tri oblasti: čitanje, matematika i prirodne nauke.  U pitanju je testiranje funkcionalnih znanja, tj. primena onog u školi na konkretnim problemima.

Kakvi su rezultati?

rezultati pisa testa 2009

Rezultati pisa testa

Vrh (rang-liste se daju posebno za svaku kategoriju) su zaposeli učenici iz Finske, sa Dalekog Istoka, Kanade, Novog Zelanda, Australije. Slovenija je iznad proseka i nešto bolja od učenika iz SAD i Velike Britanije. Hrvatska je oko 40. pozicije,  Srbija oko 45. sa napretkom u broju poena i plasmanu, ali i dalje prilično ispod prosečnih 500 (matematika 442, prirodne nauke 443, čitanje 442 poena), nešto niže su učenici iz Crne Gore, a na začelju su Indija i Kirgistan.

 

Kako izgledaju konkretni PISA testovi? Preuzmite ih sa sledećih linkova:

 

http://www.pisaserbia.org/download.html

http://www.iccg.co.me/ispitni/images/PISA/Pisa_PRIRODNE%20NAUKE.pdf

http://www.iccg.co.me/ispitni/images/PISA/Pisa_MATEMATIKA%20.pdf

http://www.iccg.co.me/ispitni/images/PISA/Pisa_CITANJE.pdf

 

 

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *