Poznate matematičarke

Svako ko se bavi matematikom je imao neku učiteljicu, nastavnicu ili profesoricu koja je zaslužna za deo znanja koje se poseduje. Na današnji dan pravimo subjektivan izbor i pominjemo i neka velika imena koja su ostavila neizbrisiv trag u istoriji matematike. Prvo žensko ime koje se pominje u matematici i astronomiji je En Heduana rođena 2285. godine pre Hrista u Mesopotamiji, a vredno pomena je i ime Teano, prvo pomoćnica, a kasnije i supruga velikog Pitagore.

U mnogim tekstovima prva žena koja se kao neko ko je imao snažniji uticaj na matematiku Hipatija, rođena 370. godine u Aleksandriji gde je i živela.  Izuzev kritičkih tekstova na Diofantova i Apolonijeva dela vredi pomenuti njene radove o elipsama, hiperbolama i parabolama.

Marija Gaetana Anjezi (rođena 1718.) je sa samo 20 godina objavila kapitalno delo o diferencijalnom i integralnom računu. Bila prva profesorica na Bolonjskom univerzitetu koji je osnovan sedam vekova ranije. Jedna kriva u matematici se, njoj u čast, zove Anjezin uvojak.

Marija Sofija Žermen (1776.) se proslavila radovima iz teorije elastičnosti, kao i u teoriji brojeva pa su u matematici prihvaćeni pojmovi prosti brojevi Sofi Žermen i teorema Sofi Žermen.  Sarađivala je sa velikim matematičarima tog doba Lagranžom i Gausom.

Ada Bajron King (1815.) je bila ćerka velikog pesnika lorda Bajrona, ali je za razliku od oca nju životni put usmerio na drugu stranu. U saradnji sa Čarlsom Bebidžom je opisala metodu računanja Bernulijevog niza i to se smatra prvim računarskim programom. Njoj u čast je nazvan programski jezik Ada.

Sofija Kovaljevska (1850.) je prva žena sa doktoratom iz matematike i prva žena član Ruske akademije nauka. Poznata je Koši-Kovaljevska teorema, a završila je neka istraživanja Ojlera i Laplasa. Njen najvažniji rad je bio rešenje zadatka o rotaciji čvrstog tela oko nepokretne tačke. Uspešno se bavila i književnošću.

Mileva Marić (1875.) je bila druga supruga Alberta Ajnštajna. Kao supruga, ali stručni saradnik je imala veliki udeo u stvaranju bogatog opusa velikog naučnika.

Emi Neter (1882.) je najpoznatija po delu Teorija ideala i prstena koje se smatra temeljom moderne algebre. Pomenuti Albert Ajnštajn je smatra najvećom matematičarkom ikada.

Marjam Mirzakani (1977.) je prerano preminula iranska matematičarka koja je prva žena osvajač Fildsove medalje, najveće nagrade u matematici. Nagradu je osvojila za rad u geometriji i dinamičkim sistemima.

Fotografija sa sajta wikipedia.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *