Takmičenja u 2013. – pogovor

Subota 11. maj je dan kada se održava poslednje takmičenje u ovoj godini (ne računajući međunarodna takmičenja). Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Loznice je domaćin državnog takmičenja  matematičara Srbije u konkurenciji šestog, sedmog i osmog razreda.

Takmičenja iz fizike su završena, naši polaznici su završili svoje takmičenje na okružnom nivou tako da je vreme za podvlačenje crte. Bilo je dobrih stvari, ali da bi bilo još bolje treba ukazati i na greške. Prva i najveća zamerka koju možemo uputiti DMS je sporost i netransparentnost. Veliki broj učenika, roditelja, pa čak i nastavnika nam se žalio da nisu mogli dobiti bilo kakvu informaciju od društva matematičara. Telefoni su zvonili, a na mailove se nije odgovaralo. Sajt nije ažuran tako da su poslednji zadaci i rezultati iz 2010. godine. Postoji nekoliko sajtova, među kojim je i naš, koji su pokušavali davati nezvanične odgovore, zadatke, rešenja, skenirane, slikane mobilnim telefonima, koliko je potrebno bodova za prolaz iako su drugi, koji „važno vrte palce“ zaduženi za to, ali kao što rekosmo, oni su bili nemi ili su reagovali sa ogromnim zakašnjenjem što je izazivalo veliku nervozu. Situacija sa takmičenjima iz fizike i DFS je bila kudikamo bolja pa ne čudi sve veća popularnost takmičenja u fizici.

Sledeća zamerka se odnosi na sistem takmičenja. Za prolaz na državno takmičenje su jedinstvene granice za čitavu zemlju tako da postoji niz okruga koji su ostali bez takmičara na završnoj manifestaciji. Potpuno pravedno rešenje ne postoji i verovatno da ni prolaz recimo po prva četiri iz svakog okruga ne bi bio fer jer bi peti Beograđanin sa maksimumom poena ostao iza nekog sa ispod 50, ali recimo recept fizičara sa kombinovanim sistemom gde prvi sigurno ide dalje, a ostatak se popunjava po broju poena bez obzira na okrug nam se čini najpoštenijim i ta opcija dobija naš glas.

Na završno takmičenje bi trebalo da ode po oko 100 takmičara iz svakog razreda. Međutim, na državnom takmičenju će biti samo 82 šestaka. Da se usvojio niži prag od 80 umesto 85, taj broj bi sigurno bio daleko preko 100, ali i na fizici je bilo 170 đaka. U vreme kada mnoga deca ne žele da idu na takmičenja, treba ih mamiti, a ne demotivisati zbog nečije lenjosti ili ne znam kog razloga. Takođe, činjenica da će se državno takmičenje iz matematike održati istog dana kada i takmičenje iz hemije (nekoliko dece je obezbedilo plasman na oba takmičenja i moraće se odlučiti gde će), kao i da je u subotu probni prijemni (iz matematike sigurno neće biti problema, ali možda neko od takmičara kuburi sa srpskim i nije fer uskratiti im pripremu za tako veliki događaj kao što je mala matura) takođe je dokaz da interesi učenika nisu u prvom planu.

Propozicija koja izaziva najveću debatu je da li učenike iz odeljenja pri matematičkim gimnazijama koji imaju 11 časova matematike i 6 časova fizike (u odnosu na 5 matematike i dva fizike u „običnim“ školama“) drugačije tretirati kao što se to radi na srednjoškolskim takmičenjima? Ovde imamo razloge i za i protiv.

Bilo bi nam drago kad biste nam se javili i kad bi do početka iduće takmičarske sezone prodiskutovali o vašim iskustvima, primedbama i predlozima.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *