Upis u novosadske gimnazije 2020. godine

prepisivanje bubica

Po tradiciji, osvrćemo se na malu mature i srednje škole koje su upisali dojučerašnji osnovci. Po tradiciji, najviše poena je trebalo osvojiti za upis u gimnazije, verovatno je jedan od razloga i najavljivana velika matura. Najstarija među njima, Jovan Jovanović Zmaj nudi najviše smerova, među kojima i nekoliko novih. Učenici nadareni za matematiku imaju najteži prijemni, dok nešto lakši posao imaju oni koji su talentovani za računare, fiziku, hemiju i biologiju. Ova škola poseduje i bilingvalne smerove, od kojih je najpopularniji na engleskom jeziku, a sva mesta su popunjena i na francuskom i ruskom jeziku, dok je ostalo samo jedno nepopunjeno mesto za učenike na nemačkom jeziku. Tu je i tradicionalno popularno sportsko odeljenje gde učenici koji su osvajači medalja na državnim prvenstvima u sportovima imaju značajnu startnu prednost. Prirodno-matematički smer (ovog puta je upisivano samo jedno odeljenje) su upisali učenici koji su na završnom ispitu osvojili preko 96.38 poena. Ono šta je novina je da je za specijalno matematičko odeljenje za koje se nekad tražila „karta više“ ostalo čak šest slobodnih mesta. Da li je u širokoj ponudi manja zainteresovanost, da li deca ne žele preko „najvišeg zida“ ili je jednostavno prijemni bio pretežak ostaje da se analizira. Slična situacija je bila i kod upisa u sedmi razred specijalnog matematičkog odeljenja gde je još više nepopunjenih mesta.

Gimnazija Isidora Sekulić po tradiciji upisuje učenike u dva smera koji imaju po četiri odeljenja. Za jezičko-društveni smer je bilo neophodno osvojiti preko 89.13 poena, dok je za upis prirodno-matematičkog smera trebalo minimum 92.16 poena.

Gimnazije opšteg tipa Svetozar Miletić (devet odeljenja) i Laza Kostić (šest odeljenja) su upisivale đake koji su na završnom ispitu skupili preko 90.55 i 84.20 poena. U “Lazinoj” je i novo odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti u kom je ostalo još pet nepopunjenih mesta.

Gimnazija koja ne pripada opštini Novi Sad, ali je izuzetno zanimljiva učenicima iz glavnog grada Vojvodine koji su nadareni za strane jezike je gimnazija u Sremskim Karlovcima. Samo mesta u razredu koji uči ruski su ostala nepopunjena, dok su sva mesta popunili đaci koji uče engleski, nemački, italijanski, španski, ali i kineski, japanski i norveški jezik. U novoosnovanom odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju je ostalo još pet slobodnih mesta.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *