Upis u novosadske srednje škole 2016.

gimnazija jovan jovanovic zmaj

Nakon odrađenog završnog ispita čiji su rezultati bili nešto skromniji u odnosu na prethodne godine, a to se naročito odnosi na drugi, matematički deo, učenici su se upisali u srednje škole. Neki su upisali prvu, a neki nešto niže rangiranu školu sa svoje liste želja. Evo kako je to izgledalo u novosadskim srednjim školama:

U gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ su se desile određene promene. Ukinuto je popularno sportsko odeljenje, ali su uvedena neka nova, poput opšteg čime je ovo postala jedina novosadska gimnazija sa opštim, prirodnim i društvenim smerom, a uvedeno je i odeljenje za talentovane fizičare. Odeljenja za obdarene učenike i one koji pohađaju nastavu na stranim jezicima su imala svoje posebne kriterijume i đaci su u velikoj konkurenciji došli do svojih mesta, dok je za „redovna“ mesta bilo neophodno osvojiti 94.50 poena za društveni, 94.72 poena za opšti i 95.75 poena za prirodni smer. Sva mesta su popunjena tako da priča o neambicioznoj deci koja idu linijom manjeg otpora možda i ne važi za sve.

U ostalim novosadskim gimnazijama su sva mesta takođe popunjena, a situacija je sledeća: u opštim smerovima gimnazija poslednji „ispod crte“ je imao 83.63 kada se radi o gimnaziji „Laza Kostić“ dok je za upis gimnazije „Svetozar Marković“ trebalo 89.93 poena. Za upis gimnazije „Isidora Sekulić“ je trebalo 90.35 poena za društveni i 92.25 za prirodni smer. U novosadskim gimnazijama više nema slobodnih mesta.

Od ostalih škola daleko najteže je po tradiciji bilo upisati medicinsku školu „7. april“ gde su takođe sva mesta popunjena, a najteže je bilo doći do mesta u razredima koji daju buduće farmaceutske tehničare (94.25), laboratorijske tehničare (94.10), a preko 93 poena je bilo neophodno i za upis smerova fizioterapeutski tehničar i pedijatrijska sestra. Jedini smer koji se u ovoj školi mogao upisati sa manje od 90 poena (88.56) je kozmetički tehničar.

Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ je takođe popunila sva mesta, a najpopularniji smerovi su oni vezani za nove tehnologije elektrotehničar računara, administrator računarskih mreža i ogledno odeljenje elektrotehničara informacionih tehnologija gde je za upis bilo neophodno osvojiti preko 94 poena.

Ekonomska škola „Svetozar Miletić“ je takođe završila upisne aktivnosti u prvom roku, a najpopuarniji smerovi su po tradiciji bili finansijski administrator i ekonomski tehničar, ali je broj poena neophodnih za upis do pre nekoliko godina elitne novosadske škole manji nego ranije. Slična je situacija i u saobraćajnoj i mašinskoj školi koje nisu zahtevale veliki broj poena, ali ko ih nije stavio na listu želja u junu u septembru neće imati prilike da konkuriše za ove obrazovne ustanove.

Najviše slobodnih mesta je ostalo u poljoprivrednoj školi, a poneko mesto se može naći i u tehničkoj školi „Pavle Savić“ i „Mileva Marić Ajnštajn“.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *