Kengur bez granica i Misliša 2019.

Kengur bez granica je matematičko takmičenje u kojem se nadmeću učenici iz preko 70 zemalja širom sveta. Cilj takmičenja jeste povećanje matematičkog znanja, ali i logičkog i kombinatornog mišljenja na način prilagođen školskom uzrastu koji prikazuje matematiku zabavnijom nego što je pri redovnim aktivnostima.

U našoj zemlji Kengur je u organizaciji društva matematičara Srbije. Đaci se takmiče u svojoj školi, a učenici su uzrasta od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Testovi se sastoje od 18 do 30 zadataka podeljenih u tri nivoa težine. Termin održavanja testa je jedinstven za ceo svet i ove godine će biti 21. marta u 10 časova. Finalno takmičenje se održava 9. juna 2019. godine u Kragujevcu. Poslednji rok za prijave je 8. mart, a poslednji termin za uplate 14. mart.

Misliša je takmičenje nastalo po ugledu na Kengura i održava se u organizaciji matematičkog društva „Arhimedes“. Na njemu učestvuju učenici od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Zadaci su takođe podeljeni u tri grupe po težini, a rade se u zavisnosti od starosti učesnika do 90 minuta. Jedina razlika je što najuspešniji u svojim školama imaju i finalno nadmetanje koje se održava u Beogradu. Misliša se ove godine održava 14. marta u podne u matičnoj školi. Republičko finale je 21. aprila ove godine u Beogradu. Poslednji rok za prijave je 20. februar.

Iako su koncipirani na sličan način, na svako pitanje se odgovara zaokruživanjem jednog od pet ponuđenih odgovora, među ova dva nadmetanja postoje i određene razlike. Kod kengura je ukupan zbir poena 120, a netačan odgovor se ocenjuje sa negativnim bodovima koji iznose četvrtinu od bodova koje nosi taj zadatak. Kod misliše je maksimalan broj poena 100 i nema negativnih poena. Mislišu rade učenici svakog razreda zasebno, dok kod kengura iste zadatke rade učenici trećeg i četvrtog razreda, zatim petog i šestog i tako dalje. Za oba takmičenja se mogu nabaviti zbirke sa zadacima iz prethodnih godina, što se tiče online literature zadaci za kengur se mogu naći ovde, dok se zadaci za mislišu na internetu nalaze uz malo više truda.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *