Kengur i misliša

Kengur bez granica je matematičko takmičenje u kojem se nadmeću učenici iz 66 zemalja širom sveta. Cilj takmičenja jeste povećanje matematičkog znanja, ali i logičkog i kombinatornog mišljenja na način prilagođen školskom uzrastu koji prikazuje matematiku zabavnijom nego što je pri redovnim aktivnostima.

U našoj zemlji Kengur je u organizaciji društva matematičara Srbije i predstavlja jednokružno takmičenje, bez kvalifikacija i finala. Đaci se takmiče u svojoj školi, a učenici su uzrasta od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Testovi se sastoje od (18 do 30) zadataka podeljenih u tri nivoa težine. Termin održavanja testa je jedinstven za ceo svet i ove godine će biti 17. marta u 10 časova.

Misliša je takmičenje nastalo po ugledu na Kengura i održava se u organizaciji matematičkog društva „Arhimedes“. Na njemu učestvuju učenici od drugog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Zadaci su takođe podeljeni u tri grupe po težini, a rade se u zavisnosti od starosti učesnika do 90 minuta. Jedina razlika je što najuspešniji u svojim školama imaju i finalno nadmetanje koje se održava u Beogradu. Misliša se ove godine održava 10. marta u podne u matičnoj školi.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *