Mala matura – mali saveti

koju srednju skolu upisati

Kada početi sa pripremama za malu maturu? Kako se spremati za završni ispit? Da li uzimati privatne časove? Sve su to pitanja koja more male maturante i još više njihove roditelje.

Deca se vaspitavaju od prvog dana života, a matura se sprema od prvog dana škole. Svi će se složiti, ali mnoge zanima kada se treba posvetiti aktivnom spremanju završnog ispita odnosno kada početi sa aktivnim spremanjem za završni test. Univerzalnog odgovora nema i zavisi od osobe do osobe. Naše iskustvo govori da je za većinu đaka idealno vreme početak drugog polugodišta sa laganim, ali konstantnim radom koji se intenzivira nakon prvomajskih praznika. Bilo bi idealno da se ne prave velike pauze u radu zbog jurnjave za ocenama, maturske ekskurzije i maturske večeri.

Zbirka sa urađenim zadacima bi trebalo da bude osnova za rad. Na žalost, sve manje dece u potpunosti prelazi sve tri zbirke, što zbog objektivnih razloga (obimnosti), što iz nekih drugih razloga. Jednako bitno je i upoznati se sa zadacima iz prethodnih nekoliko godina. Naravno da se zadaci ne ponavljaju, ali se kroz rad ispitnih zadataka može steći uvid o potrebnom nivou znanja za polaganje završnog ispita.

Mnogi roditelji se obraćaju za pomoć i traže privatne časove za svoju decu. Ta vrsta podrške može biti značajna i u velikoj meri je korisna, ali bi bilo od velike koristi kada bi deca stigla sama do nekog nivoa (kada je matematika u pitanju apelujemo da sami pokušaju da odrade početni nivo), a onda bi pomoć bila delotvornija, a i kućni budžet bi manje ispaštao.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *