Mala matura – završni ispit 2020.

polaganje male mature

U sredu 17. juna 2020. u 9 časova testom iz srpskog (maternjeg) jezika počinje polaganje završnog ispita kojim učenici osnovnih škola završavaju svoje školovanje. Test iz matematike se održava dan kasnije, a kombinovani test počinje u petak u 9 sati. Izrada sva tri testa traje po 120 minuta.

Sva tri testa se sastoje od po 20 pitanja. Kombinovani test obuhvata tri pitanja iz hemije, po četiri iz fizike, istorije i geografije i pet iz biologije.

Bodovanje se odvija na sledeći način. Uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 poena, gleda se prosek iz svakog od tri završna razreda (šestog, sedmog i osmog) koji se množi sa 4. Završni ispit nosi ukupno 40 poena, srpski jezik i matematika ukupno po 13, a kombinovani 14 poena što znači da se ukupan broj uspešno rešenih zadataka iz srpskog i matematike množi sa 0,65, a ukupan broj tačno rešenih zadataka iz kombinovanog testa množi sa 0,70. Učenici koji su osvojili nagrade na (ove godine retkim) državnim takmičenjima dobijaju dodatne poene.

U uslovima pandemije će razmak između učenika biti najmanje dva metra, tako da će u učionici biti najviše devet učenika koje će kontrolisati dve osobe. Đacima se preporučuje nošenje maski dok je za prosvetne radnike obavezna. Učenici će sve stvari ostavljati ispred učionice.

Rezultati male mature će biti do 23. juna u 8 sati nakon čega sledi rok za žalbe.

Zadatke i rešenja ćemo objaviti na sajtu kada skupimo sve zadatke, na našoj fejsbuk stranici će pojedini testovi biti i pre. Želimo puno sreće našim malim maturantima.

Resenja male mature zavrsnog ispita 2020

Facebook komentari

15 Comments:

 • Nije fer.
  Bilo je pitanje o korona virusu – da li u udzbenicima pise nesto?
  Nije fer.
  Nismo imali pripreme.
  Nije fer.
  Bilo je teze nego ikada, cak i probni nije uporediv.
  Nije fer.
  Bili smo u vanrednom stanju a ocekivanja redovna.
  Nije fer.
  Odlican sam djak a same zamke u testovima.
  Nije fer.
  Dali su tekst Kisoa, mogli su Andrica.
  Ne mogu da se setim nicega sto je bilo fer…
  Nije fer.

 • Samo kukate, neverovatno.
  Uči se od petog razreda, a ne 3 meseca pred završni.

 • Elena, citajuci tvoj komentar sam se uplasio za nasu buducnost. Kako to da jedan odlican djak ispred veznika a i ali izostavlja zarez, DA LI pise sastavljeno, itd. Ako je tebi tezak zadatak sa fundamentalnom primenom Pitagorine teoreme, ili primena osnovne cetiri racunske operacije uz znanje prioriteta naravno, ja bih takve ucenike vratio ne da ponavljaju razred, nego da krenu ponovo od 5og. Inace sam pre 14 godina polagao prijemni, pogledaj tadasnje zadatke i probaj da resis. P.s ja o matematici, jer sam matematicar.

 • Dejane vidis da je dali u kontekstu dati nesto ne da li, prvo procitaj ceo tekst puno pozdrava

 • Све се то дешава када је цео систем оцењивања труо, једноставно је немогуће да од а до ш идентичан систем буде квалитетан и применљив више од 30 година и то на свако појединачно дете, на свету не постоји нешто што би могло да буде једнако за више од 4 900 000 ђака колико је кроз ваш систем прошло, зашто да дете не може да упише школу коју жели само због тога што се некоме ћефнуло да пита назив убице из Савета очувања очева оснивача САД, а да притом деца излазе из школа са катастрофалним вештинама учења због лоших наставника?

 • ako je ovo bio prijemni onda je do jaja

 • Dejan je sasvim upravu, ucenik sam osmog razreda, idem na sva moguca takmicenja iz prirodnih nauka, i mogu slobodno da kazem da su ovi zadaci smešni u odnosu na te, koji se rade na takmicenju!
  Sva deca bi trebalo da se potrude da urade sto bolje taj laki, da ne kazem prelaki prijemni iz mate!

 • Prijemni je bio lagan bruh

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *