Novi sistem bodovanja za malu maturu 2017/18

polaganje male mature

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković je informisala javnost o promenama u sistemu bodovanja za upis srednjih škola. Za razliku od protekle školske godine kada je maksimalan broj poena na osnovu uspeha u školi iznosio 70, a maksimum na završnom ispitu bio 30 poena, učenici koji završavaju osmi razred će biti bodovani po drugačijem principu.

Učenici koji završe osnovno obrazovanje sa svim peticama će na završni ispit doneti maksimalnih 60 poena dok je maksimalan broj poena koji se može osvojiti na završnom ispitu 40.

Maksimalan broj poena koji se može osvojiti iz matematike je 13, iz srpskog jezika takođe 13, a iz kombinovanog testa 14. Pošto svaki od ovih testova ima 20 zadataka to znači da se broj ukupan poena na maloj maturi dobija tako što se saberu prosečne ocene iz šestog, sedmog i osmog razreda i dobijeni zbir se pomnoži sa četiri, a zatim tom broju dodamo broj rešenih zadataka iz srpskog pomnožen sa 0,65 pa dodamo broj tačno urađenih zadataka iz matematike pomnožen sa 0,65 i na kraju saberemo sa brojem tačno urađenih zadataka na kombinovanom testu pomnoženim sa 0,70.

Održavanje završnog ispita za učenike osmih razreda planirano je za 18., 19. i 20 jun 2018. godine.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *