Okružno takmičenje iz matematike 2013.

Bliži se 6. april 2013. godine kada će se u 29 okruga Srbije održati takmičenja iz matematike. Pravo da se takmiče su izborili najbolje plasirani sa opštinskih, kao i prošlogodišnji učesnici državnog takmičenja.

Okružno takmičenje obuhvata učenike IV do VIII razreda, s tim što je ovo završni nivo takmičenja za četvrtake i petake, dok će plasman na republičko (savezno, državno) takmičenje izboriti najuspešniji učenici šestog, sedmog i osmog razreda. Pet zadataka se radi 150 minuta, dozvoljen je pribor za pisanje i crtanje, dok su upotreba pribora za računanje i komunikaciju zabranjeni.

Za razliku od opštinskog takmičenja kada je neophodan broj poena za plasman na sledeći nivo varirao od okruga do okruga (što je sasvim logično jer da je svuda isto neki okruzi bi bili bez takmičara), za plasman na republičko takmičenje je isti prag za sve okruge. Koliki će biti ne zna se unapred. Ono što se zna je da na republičkom takmičenju učestvuje oko 300 takmičara, odnosno po sto najuspešnijih iz šestog, sedmog i osmog razreda, s tim što je taj broj uvek za nijansu veći. Kao orijentir prag za plasman na državno je bio 2011. godine po 70 poena za sve razrede, a 2012. godine 6. razred – 65 poena, 7. razred – 65 poena, 8. razred – 80 poena što opet ne znači ništa za ovu godinu. Zvanični pragovi bi trebalo da se odrede pet dana nakon okružnog takmičenja, ali to je samo u teoriji, dok je u praksi taj razmak daleko veći. Ipak, okvirni pragovi se mogu naslutiti nakon objavljivanja rezultata iz okruga Beograd odakle dolazi najviše takmičara sa velikim brojem poena. Nažalost, po pravilu rezultati iz Beograda stižu poslednji, ali i tako daleko brže od zvaničnih.

Poštovani roditelji, koliko god želeli da zaštitite dete od eventualnih nepravdi ovo je ipak njihovo takmičenje i ne bi trebalo da unosite više emocija od njih samih. Već sam plasman na okružno takmičenje je veliki uspeh, naravno da se treba žaliti ukoliko se smatra da je napravljena greška pri pregledanju zadataka, ali ne preterujte sa ispoljavanjem strasti pogotovo dece radi.

Poštovana deco koja ste iskazala već veliku inteligenciju plasmanom na okružno takmičenje, verujemo da je ovaj pasus suvišan, ali za svaki slučaj… Kao što (bar bi tako trebalo) ne dobijate unapred zadatke za kontrolni isto tako ovde nećete dobiti unapred ni zadatke za okružno takmičenje iz matematike. Otvoreni smo za sve informacije, savete, ali zadatke sa takmičenja koje tek treba da se održe nemamo.

Svim takmičarima želimo puno uspeha.

Facebook komentari

16 Comments:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *