Opštinsko takmičenje iz matematike 2014.

matematika opstinsko takmicenje

Prvog dana marta se održava opštinsko takmičenje za učenike osnovnih škola. Pravila su ista kao i prošle godine, a na takmičenju će učestvovati prošlogodišnji učesnici okružnih takmičenja, kao i oni koji su ostvarili najbolje rezultate na školskim takmičenjima zahvaljujući svom znanju i „snalažljivosti“.

Školsko takmičenje iz matematike je donelo slične probleme kao i prošle godine. Različiti dani održavanja sa istim zadacima su ostavili ogroman prostor za zloupotrebe. Samim tim smo i mi tokom takmičarskog vikenda dobili bezbroj komentara učenika žednih znanja sa sličnim sadržajem „kada će te objaviti rezultate“, „jer imate rešenja“ i sličnim gramatičkim egzibicijama, ne zbog zloupotrebe nego zbog znanja. Nakon završetka takmičenja interes za rešenja je naglo splasnuo. Na apele onih koje to zanima, odgovorni u iznenađujućem plasmanu snalažljivih dalje ne vide ništa strašno jer će se to sve raščistiti na opštinskom takmičenju i niko čak ni ne obećava drugačiji pristup iduće godine. Možda je najbolje jednostavno ukinuti školska takmičenja pa da nastavnici odrede predstavnike škole kao što se to radi na ostalim takmičenjima. To možda ne bi bilo najobjektivnije, ali bi sprečilo ovakve farse.

Opštinsko takmičenje iz matematike se održava istog vikenda kada i okružno iz fizike. Kao masovne manifestacije, takmičenja će privući veliki broj dece koja bi učestvovala u oba nadmetanja. Ovako su imali problem i u pripremi takmičenja, a i ostali su bez vikenda između dve radne nedelje. Trebalo bi povesti računa o ovome bar na opštinskim i okružnim nivoima takmičenja dok je još veliki broj učenika koji su u igri.

Mi ćemo se i ove godine truditi da ispratimo sva dešavanja. Ovog puta objavljujemo rezultate i rešenja čim ih saznamo. Nadamo se da će komunikacija biti dvosmerna. Puno sreće svim učesnicima.

Facebook komentari

14 Comments:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *