Opštinsko takmičenje iz matematike 2019/2020

volim matematiku

Opštinsko takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola će se održati 7. decembra 2019. godine sa početkom u 10 časova. Pomeranje datuma takmičenja u odnosu na prethodne godine je učinjeno da bi kalendar školskih takmičenja bio manje prenatrpan i da se neka takmičenja (a matematičko je najmasovnije) ne bi poklapala što je generalno dobra ideja. Na žalost, neki zadaci sa školskog nivoa nisu pratili zadatke gradiva koje je pređeno nego su bili poput onih iz ranijih godina kada su takmičenja održavana dva meseca kasnije. Takođe, preporuka školama je bila da na opštinsko pošalju maksimalno onoliko đaka koliko ima odeljenja u njihovim školama. U nekim razredima je taj broj bio drastično manji pa su se neka deca osetila uskraćenom. Nadajmo se da će ove zamerke biti razmotrene u odgovarajućim institucijama i da će eventualne greške (uz tradicionalno nepoklapanje datuma školskih takmičenja koje omogućava zloupotrebe) biti ispravljene u godinama koje slede.

Ali, školsko takmičenje je bilo i prošlo, okrećemo se sledećem nivou. Na opštinskom takmičenju učestvuju učenici od III do VIII razreda osnovnih škola koji su mesto na takmičenju obezbedili plasmanom na školskom takmičenju ili prošlogodišnjim uspehom na okružnom takmičenju. Ova odredba se po pravilu odnosi na učenike sedmih i osmih razreda dok pojedine opštine zadržavaju pravo primene ove odredbe i za mlađe uzraste. Dok je ovo najviši nivo za učenike trećeg razreda najbolje plasirani učenici ostalih razreda će izboriti plasman na okružno (u Beogradu gradsko) takmičenje. Pet zadataka se radi 120 minuta. Pri izradi zadataka je dozvoljeno samo korišćenje pribora za pisanje i crtanje. Digitroni, mobilni telefoni i bilo koja vrsta podsetnika su strogo zabranjeni.

Učenici viših razreda osnovnih škola novosadske opštine će se ogledati u školama „Vasa Stajić“, „Desanka Maksimović“, Đura Daničić“, „Branko Radičević“ i „Đorđe Natošević“, gde koja škola pripada možete se informisati ovde, dok su učenici trećih i četvrtih razreda svih škola po tradiciji smešteni u osnovnoj školi „Nikola Tesla“. Broj takmičara koji će se plasirati dalje nije strogo definisan i zavisi od prostornih i drugih kapaciteta organizatora okružnog takmičenja. Granice za prolaz u nisu iste u svim okruzima! Prošle godine je na okružnom takmičenju južnobačkog okruga bilo po 50-ak takmičara po razredu, ali to još uvek ništa ne znači jer se bodovni prag za prolaz dalje formira tek nekoliko dana nakon formiranja lista na osnovu broja poena takmičara svakog razreda pojedinačno. Na opštinskom takmičenju najbolji takmičari u svakom razredu bivaju nagrađeni prvom (najboljih 10%), drugom , trećom nagradom i pohvalom. Oni koji se plasiraju na okružno takmičenje će imati sasvim dovoljno vremena za pripreme jer se ovaj nivo takmičenja održava tačno za tri meseca 7. marta iduće godine.

Pokušaćemo da budemo što aktuelniji i da veliki broj zainteresovanih roditelja, đaka i nastavnika imaju što brže i kompletnije informacije. U tome će nam biti neophodna i vaša pomoć. Svim učesnicima želimo puno sreće na takmičenju.

Facebook komentari

1 komentar:

  • Da li se zna kada ce izaci konacni rezultati za opštinu Novi Sad??? Evo prosla su dva dana, a još uvek nema rezultata, samo za našu opštinu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *