Saveti pred polaganje male mature

Što bi daleko, postade blizu. Dan polaganja male mature se primakao i nervoza je sve veća. Nova znanja i podaci se sve teže upijaju i mali maturanti imaju osećaj kao da ništa ne znaju. Naravno da nije tako (oni koji ništa ne znaju svoje vreme na internetu ne troše na čitanje ovakvih tekstova). Verovatno ste već više puta pročitali kako se treba ponašati na prijemnom, ali nije zgoreg još jednom ponoviti.

Spavanje je izuzetno važno i koliko god mislili da ne znate, veče pred ispit je svaki sat sna daleko delotvorniji od sata učenja. Ukoliko nekoliko dana pred maturu imate problema sa nesanicom, pokušajte da se dan pred ispit fizički umorite jednom velikom šetnjom ili da odete na fudbal ili basket sa društvom. Izbistrićete misli, lakše ćete zaspati, a ispašćete i frajeri pred drugarima jer se dan pred maturu bavite sportom kao da se sutra ne dešava ništa bitno. Koliko god navikli kasno da ležete, veče pre ispita bi u 23 trebalo da budete u krevetu.

Ishrana je takođe bitna. Koliko god da ujutro niste gladni, trebalo bi nešto prezalogajiti da vas creva ne bi u 11.30 opominjala da od sinoć niste ništa stavili u kljun. Preporučuje se lakša hrana, a i na sam ispit nije loše poneti čokoladicu i flašicu vode. Odlazak u toalet desetak minuta pre početka ispita je obavezan da ne bi bilo problema tokom rada.

Učenje pre samog testa nije zabranjeno, ali bi to trebalo više da se ogleda u ponavljanju nekih formula za koje niste u potpunosti sigurni (samo osnovnih, recimo površine i zapremine, manite se osnih i dijagonalnih preseka i sličnih finesa za koje je verovatnoća da će se pojaviti minimalna), eventualno da dan pred polaganje još jednom odradite prošlogodišnji test (i pod obavezno ovogodišnji probni), podsetite se odnosa metra kvadratnog, ara i hektara, koliko litara ima u metru kubnom. Naučiti nešto novo pred sami ispit je veoma teško, skoro nemoguće.

Na maturi pažljivo pročitajte svaki zadatak, raščistite sa sobom šta se traži, da li treba napisati za koliko je nešto poskupelo ili novu cenu, ako se traži površina omotača to je M, a ne P i tome slično. Nemojte se plašiti zadataka, većina u sebi nemaju nikakvu caku, ali ponegde se može naći i neka začkoljica. Čim imate neku nejasnoću pitajte dežurnog nastavnika koji će vam pojasniti šta se traži u zadatku, a možda vas čak i uputiti kako se rešava. Ukoliko je vaše pitanje neadekvatno, on će odbiti da vam odgovori, ništa strašno. U svakom slučaju bolje je pitati pa makar i glupo nego biti u dilemi. Prvo raditi najlakše i najkraće zadatke jer ako ima nekih nedoumica ili je postupak predug onda se skraćuje vreme za izradu ostalih zadataka, a u cajtnotu se greške lakše prave, a uvek je bolje „stradati“ na težim nego na lakšim zadacima.

I za kraj, puno sreće svima koji izlaze na malu maturu, po podacima ministarstva prosvete, 90% đaka u Srbiji upiše svoju prvu želju, ukoliko se i ne upiše željena škola i u toj drugoj školi će se morati raditi i učiti, a za četiri godine će doći novi prijemni ispit, nova prilika za upis željenog profila i korak bliže željenom zanimanju.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *