Koji fakultet upisati?

Koji fakultet upisati?

Odluka o tome koji fakultet upisati možda nije presudna za život jer se uvek može promeniti, na kraju krajeva se čovek može baviti i nečim desetim u odnosu na ono za šta se školovao, ali je u svakom slučaju bolje ukoliko se odmah obavi pravi izbor. Da bi se to uradilo najbitnije je raspitivati se, savetovati se, čitati, širom otvoriti oči i uši. Pokušaćemo u pet stavki da sugerišemo na šta da obratimo pažnju.

Da li se može upisati?

Da bi se fakultet upisao potrebno je položiti prijemni ispit. Na većini fakulteta to nije preveliki problem, ali postoji određen broj fakulteta na kojim je preveliki broj kandidata i gde je ogromna konkurencija. Takođe, postoji i određen broj smerova gde se prima izuzetno mali broj studenata pa, ukoliko se iz srednje škole nije doneo dovoljan broj poena, možda još jednom razmisliti da li je to pravi fakultet za nas?

Da li je to fakultet za mene?

Treba biti realan i oceniti svoje mogućnosti. Ukoliko imate dva iz matematike, bez obzira što popravljate kućne aparate vi niste za elektrotehniku, ukoliko završavate srednju školu u avgustu, bez obzira što volite Hausa i CSI niste za medicinu. Takođe, treba proceniti svoje sklonosti jer ukoliko vas nešto ne interesuje, bez obzira na to što je neko zanimanje perspektivno, što je neki fakultet proglašen za lak, određena doza zainteresovanosti je nužna. Sportskim rečnikom, ako ste talentovani za rukomet nemojte ići na fudbal iako se tamo vrti više para nego trenirajte rukomet, ako ste svetska klasa lepo ćete živeti i od manje plaćenog sporta. Ukoliko niste sigurni potražite pomoć od stručnog lica koje se bavi profesionalnom orijentacijom, a i na internetu ima sve više online testova sklonosti i sposobnosti koji su istovremeno zanimljivi, a mogu vam dati i određene smernice šta i kako dalje.

Da li se može završiti?

Pre upisa na fakultet bi trebalo da se raspita šta se dešava u toj ustanovi. Idealno bi bilo da poznajete nekog starijeg studenta koji bi vam izneo svoja iskustva u vezi procesa nastave, težine ispita, nastavnog kadra. Ukoliko nikog ne poznajete na mnogobrojnim forumima studenti razmenjuju iskustva pa je i to postao validan izvor informacija. Takođe, treba pročešljati informator, pročitati spisak premeta bez obzira na to što pojedina imena neće značiti previše ipak se stiče određen uvid u ono što će vas okupirati sledećih nekoliko godina.

Šta posle fakulteta?

Iako živimo u zemlji u kojoj stvari nisu izvesne ni za nekoliko meseci, a o dugogodišnjim planovima da ne pričamo ipak se treba raspitati o perspektivama tog fakulteta. Ukoliko se nakon fakulteta želimo zaposliti kakvi su zahtevi tržišta, ukoliko se želi u inostranstvo da li je taj fakultet priznat u inostranstvu. Lepo je studirati ono što se voli, ali podrediti nekoliko godina života nečemu od čega nećemo imati konkretne koristi nema velikog smisla. Sa druge strane studirati (i kasnije raditi) nešto za šta se nema afinitet i što se ne voli samo zato jer je neko u jednom momentu proglasio perspektivnim često ne daje rezultate. Na kraju, osobe čiji roditelji imaju privatnu praksu ili lakšu mogućnost zaposlenja u određenim strukama ne bi smeli da zanemare i taj faktor.

I na kraju, praktični razlozi

U praktične razloge spadaju pre svega oni finansijske prirode. Ukoliko niste u mogućnosti da plaćate privatni fakultet, samofinansiranje na državnom, smeštaj u drugom gradu, to je veoma validan razlog da se dodatno razmisli o izboru fakulteta.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *