Kako provesti zimski raspust?

Prvo polugodište je prošlo i osnovci su dobili zaslužene tri sedmice raspusta. Za razliku od letnjeg raspusta koji je mnogo duži, roditelji će tokom zimskog raspusta provesti više vremena kod kuće zbog novogodišnjih i božićnih praznika, pa će biti i manje „praznog hoda“. U odnosu na leto vremenski uslovi su ograničavajući faktor pa je manje bazena, plaža, fudbala i ostalih sadržaja koji se vezuju za leto. Ipak, i dalje se postavlja pitanje: šta raditi tokom zimskog raspusta?

To nikako ne znači da gledanje u televizijski i kompjuterski ekran treba u potpunosti da zamene sve obaveze koje su dominirale prethodnih meseci. Čak i pored nekoliko sati na igricama, „blejanja“, „smaranja“ i „otpadanja“ se i dalje ima vremena za još ponešto tokom dugog dana. Svako dete ima svoja interesovanja i bilo bi najbolje ukoliko bi iskoristilo raspust za odrađivanje onog za šta se nema vremena tokom školske godine. Tu pre svega mislimo na putovanja, ko ima mogućnosti da ode na zimovanje, ostali kod baka, deka i ostale familije. Vreme u gradu se može ispuniti čitanjem lakše literature, pogledati neki film ili, ono što najviše preporučujemo, druženjem sa vršnjacima. Takođe, lepo bi bilo iskoristiti svaki momenat za izlazak napolje, sankanje, grudvanje i ostale aktivnosti, a i predstojeći period bi se mogao iskoristiti za poneku posetu klizalištu, bazenu, biblioteci (ne lektira, ona nas svejedno čeka odmah na početku drugog polugodišta), muzeju, bioskopu…

Nedavno je u novinama osvanula informacija da se tokom raspusta u Beogradu organizuje oko 150 besplatnih sadržaja za školarce. U Novom Sadu se takođe organizuje nekoliko manifestacija, mi preporučujemo da pratite fondaciju „Deci na dar“ i njihove aktivnosti koje animiraju decu (uglavnom predškolskog i učenike nižih razreda osnovne škole) tokom svakog raspusta, a o čemu se detaljnije možete informisati na www.novosadskedecijezimzarije.info.

Da li učiti preko raspusta?

Odgovor je veoma prost. Ukoliko je ostvaren zadovoljavajući uspeh i ukoliko nema zakazanih obaveza tipa lektira ili kontrolnog tokom prve sedmice onda je odgovor – ne. Deca najbolje pune „baterije“ kroz odmor i fizičke aktivnosti. Ukoliko se nešto mora obaviti tokom raspusta onda se te obaveze obavljaju od samog početka zimskog odmora, najgore bi bilo reći da ima vremena i da se to ostavlja za poslednji dan.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *