Mala matura 2013/14 prvi put

Zabrinuti roditelji (više nego njihova deca) su počeli sa pitanjima „Kako će izgledati završni ispit u školskoj 2013/14 godini?“ Nažalost, pouzdanog odgovora nema.

Ono što je bilo aktuelno u poslednje dve godine je da će se održati matura/prijemni ispit po novim pravilima. Pored završnih testova iz maternjeg jezika i matematike (za ovu godinu je planirano da nema poznatih zadataka) koji se rade već poslednjih nekoliko godina, trebalo je da učenici rade i treći test koji bi bio kombinacija biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Tokom maja je odrađen i probni prijemni po novim pravilima, a kako je to izgledalo pogledajte ovde.

Za razliku od dosadašnjih matura, uvođenjem novog testa bi se promenio i način bodovanja. Ranije su maternji jezik i matematika nosili po 20 poena, a sada bi trebalo da nose ukupno 20 (10+10) dok bi treći kombinovani test nosio takođe 20 poena (svaki predmet po četiri poena). Uspeh iz škole (šesti, sedmi i osmi razred) bi nosio maksimalno 60 poena (svaki razred najviše 20) i tu se ništa ne bi promenilo, a takođe bi bilo i dodatnih poena za uspehe na takmičenjima.

Ono što ni tada, a ni sada nije jasno, odakle bi se spremalo ovih pet predmeta, koliko bi se „duboko“ zalazilo u gradivo (odgovori nadležnih test će biti lak i ne deluju previše umirujuće), da li je za petnestogodišnjake spremanje sedam predmeta mnogo i mnoga druga pitanja.

Međutim posle svih… (nemamo dovoljno jak izraz za ono šta se desilo letos) sa malom maturom više ništa nije sigurno. Da li će zaista biti tako, videće se. Poslednja izjava aktuelnog ministra povodom male mature je bila „Nemojte da licitiramo sa brojem testova koji će se polagati. Može da bude i samo jedan test“ tako da se jedino zna da se ništa ne zna.

Na kraju nam ostaje da, šta god da se odluči, odluka bude donesena što pre i da se ova nedoumica prekine i da deca mogu da se posveti pripremama za prvi veliki test u životu. Mi ćemo pokušati da budemo što aktuelniji i da ispratimo sve novosti, kako od zvaničnih medija, tako i  od Tebe, poštovani čitaoče, pa se nadamo da će naša komunikacija biti dvosmerna. Šta god saznamo, odmah objavljujemo, budite uz nas.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *