Mala matura 2014/15.

polaganje male mature

Sa početkom nove školske godine maturanti i njihovi roditelji se upoznaju sa pravilima polaganja male mature, završnog ispita ili prijemnog ispita, tri imena za istu stvar. Poslednjih desetak godina se bukvalno svake godine pravila menjaju, uvode se nove zbirke, smanjuje broj poznatih zadataka, uvodi treći test…

Ni ove godine tradicija nije izneverena. Tri testa, srpski (maternji), matematika i kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije će se polagati kao i lane i to je jedino što je isto, sve ostalo se menja. Lane je uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu vrednovan jednako, dok su testovi iz srpskog i matematike nosili po maksimalno 16, a kombinovani test dvostruko manje. Ove godine je situacija obrnuta.

Naime, uspeh iz osnovne škole za razliku od svih dosadašnjih godina, umesto maksimalnih 60 nosi 70 poena. Broj 70 se dobija tako što se uspeh iz šestog razreda pomnoži brojem 4, dok se uspeh iz sedmog i osmog razreda množi koeficijentom 5.

Samim tim, broj preostalih poena koji se osvaja na maloj maturi do maksimalnih 100 više nije 40 nego 30. Za razliku od lane, ove godine će sva tri testa nositi jednak broj poena – po 10.

Jedan roditelj nam je postavio dva pitanja. Prvo, da li je u redu da učenici osmog razreda tek sad saznaju da im je sedmi razred bitniji od šestog? Verovatno da nije, ali šta je tu je. Kako će povećanje broja poena koje nosi škola, a smanjenje broja poena koje nosi mala matura uticati na smanjenje hiperprodukcije vukovaca i nerealno visokih prosečnih ocena, pritiske i korupciju? Ne znamo.

Naravno, ovo je trenutno rešenje, da li će ovako i ostati do juna 2015. godine, videće se. Ukoliko dođe do nekih promena, ovo je jedno od mesta gde će se o tome moći pročitati.

Facebook komentari

1 komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *