Mala matura 2018. – poslednji osvrt

Dobili smo dosta pohvala za tekst koji se odnosio na probni prijemni ispit pa ćemo da napravimo kraći osvrt i na završni ispit iz matematike održan u junu 2018. godine namenjen pre svega onim koji će za 12 meseci prolaziti kroz proces završetka osnovnog obrazovanja.

Prvo pitanje koje postavljaju roditelji (deca su već okrenuta popunjavanju želja, upisu u srednju školu i pre svega raspustu) je da li je bilo teže nego prethodnih godina? Ako bi slušali decu koja su „sa lakoćom“ radila testove iz prethodnih godina, a sada su se namučili ovo je bio najteži test ikad. Ako biste pročitali komentare na portalima dnevnih listova onda bi pomislili da je ovo nešto najlakše što je ikad bilo, a „u naše vreme“ kad nije bilo privatnih časova, a opet su svi koji ostavljaju komentare imalli po 19.5 poena i kad se znao red je bilo dosta teže.

Naše mišljenje je negde između i u mnogome zavisi od ambicija deteta. Još nismo nigde pronašli prosečan broj osvojenih poena u odnosu na lane, ali verujemo da će to biti bolje jer je bilo (više od) nekoliko izuzetno lakih zadataka poput ispisivanja brojeva, rešavanja na osnovu gledanja sa crteža i slično. Tako da, ako je ambicija deteta bila da stigne do 10 ili 12 poena do željenog uspeha je mogao da stigne sa manje muke od njegovih godinu dana starijih drugova i drugarica. Oni koji su želeli maksimalan broj poena su imali dosta muke da dođu do tog uspeha, jer osim komplikovanog poslednjeg zadatka bilo je još nekih koji su zadavali muke malim maturantima pa je broj dece sa preko 18 poena verovatno manji nego ranije.

Iako test nije bio ni najlakši ni najteži teško bi ga mogli nazvati „prosečnim i uobičajenim“. Naime, test bez jednačina, nejednačina, primene pitagorine teoreme ili sabiranja i oduzimanja polinoma je prilično neobična pojava. Nisu tražene teške i retko primenjivane geometrijske formule. Takođe, pre koju godinu je probni test imao više sličnosti sa zvaničnim pa je urađen probni test pred samu maturu bio imperativ, ove godine to nije bilo od prevelike pomoći, tako da oni koji su „gađali“ zadatke i nadali se lakšem prijemnom zbog težeg probnog su teško šta mogli predvideti.

Generacija 2003. je ispraćena u srednje škole, do oktobra će zaboraviti većinu stvari vezanih za kraj osnovne škole, klasa 2004. je na redu da pokaže koliko vredi, uz malu pomoć roditelja i nas sa strane.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *