Mali savet za malu maturu – drugi deo

koju srednju skolu upisati

Svi tekstovi na ovu temu (uključujući i naše) kojih ima podosta su korisni i svaki savet koje ste pročitali u njima je koristan. Na ispit treba doći odmoran, ispavan i sit, poneti čokoladicu i flašicu vode, prvo raditi najlakše zadatke… Ovaj tekst se ne odnosi na te savete nego na probni završni ispit održan sredinom aprila.

Rezultati na probnom završnom ispitu nisu bili sjajni, ali ostala su dva meseca za ispravak grešaka, popunjavanje rupa u znanju. Probni prijemni nije bio težak i teze o tome kako nakon teškog probnog dolazi lak završni ispit nisu uopšte pouzdane. Ne znamo da li će zadaci sa probnog imati veze sa onim „pravim“, nekad imaju manje sličnosti, a nekad više. Nego da krenemo na analizu probnog prijemnog.

Prvi i osnovni savet maturantima je ČITAJTE PAŽLJIVO. Avioni lete iznad, podmornice idu ispod mora, iznad i ispod nije isto, kao što ni temperature iznad i ispod nule nisu iste, temperature ispod nule uzimamo sa predznakom minus, kao i dubinu na kojoj plovi podmornica. Kada su zadate tri kutije i traži se dimenzija najveće onda se ne traže dimenzije preostale dve.

Kod zadataka sa procentima ČITAJTE PAŽLJIVO. Nekad se traži konačna cena, nekad koliko je cena niža/viša od početne. To nikako nije isto. Ovaj zadatak možete uraditi uz pomoć množenja ili proporcija, nebitno. Ako je nije data vrednost broja na brojevnoj pravoj onda je nebitno da li je 0,2 ili 0,3 to samo znači da nije 14.

Ako je dat zadatak sa mernim jedinicama ČITAJTE PAŽLJIVO. Nije isto t i kg, ako znamo odnos g/kg ili mm/m pazimo i kod pretvaranja iz veće u manju jedinicu množimo, a u obrnutom slučaju delimo pa ne može 100g nikako biti 100 000 kg. U nekim zadacima možemo upotrebiti i zdravu logiku, ako se pominje komarac on ne može biti dugačak 60 cm, kao što ni dimenzije sobe neće biti u mm ili km.

Kod zadataka iz geometrije savet ČITAJTE PAŽLJIVO. Ni u jednom zadatku nisu pominjani kružni lukovi, upisani krugovi u trouglove i neke slične komplikovane formule, uglavnom zbir uglova u trouglu, koliko stepeni ima pun krug, površine osnovnih geometrijskih slika. Ne kažem da na maloj maturi neće biti komplikovanijih crteža i formula, ali na probnom testu ih nije bilo.

Kod nalaženja medijane poređajte brojeve po veličini, broj koji se diže na 2018 ne može biti razlomak ili neki veliki, jedine mogućnosti su -1, 0 ili 1, rešenja jednačine se mogu proveriti, ako ste komotniji u računanju sa razlomcima nego sa decimalnim brojevima pretvorite sve u razlomke, ukoliko su u zadacima ponuđeni odgovori isprobajte sva rešenja.

Za kraj jedna formula. Uspeh na maturi je direktno proporcionalan sa radnom temperaturom ostvarenom između guze i stolice tokom spremanja završnog ispita.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *