Mala matura – konačna pravila

polaganje male mature

Posle više verzija koje su se pojavile u javnosti, danas se pojavila i ona za koju se tvrdi da je konačna. Po njoj će maturanti na kraju školske 2013/14 raditi tri testa i to iz maternjeg (srpskog) jezika, matematike i treći, kombinovani test. Od ranije se znalo da će uspeh u školi nositi maksimalnih 60 poena tako da će testovi nositi ukupno 40 i to – test iz matematike će nositi 16, iz srpskog takođe 16, a treći kombinovani test maksimalno 8 poena.

Učenicima će početkom 2014. godine biti dostupne i zbirke zadataka – sa model zadacima, kojima mogu da provere stečena znanja i veštine, u skladu sa standardima postignuća predviđenim Programom završnog ispita – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete. Napomenuto je i da će biti objavljen priručnik za kombinovani test, odnosno da će se treći test pripremati iz jednog, a ne pet ili više udžbenika.

Odlučeno je i da će tokom drugog polugodišta osmaci imati probne testove. O tačnim datumima izdavanja zbirki, probnih i završnih ispita bićemo naknadno obavešteni.

Facebook komentari

Ostavi komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Polja sa * je neophodno popuniti

Lajkujte nas!

Kako bi prvi saznali zadatke i rešenja sa takmičenja, male mature, završnih i prijemnih ispita.

Budite u toku, jer drugi već jesu!