Mala matura – Novi Sad

Matura u brojkama

Matura 2011/12 je bila i prošla, đaci su upisali srednje škole, većina po svojoj želji, a ostali su se zadovoljili onim što je ponuđeno. Bilo, pa prošlo, većina njih će od septembra biti zaokupljeno svojim srednjoškolskim mukama, a do oktobra će zaboraviti sve muke koje su ih obuzimale tokom proleća i sa setom se sećati mature jer su „tek ovo pravi problemi“. Zbog toga je ovaj tekst namenjen godinu dana mlađoj generaciji i njihovim roditeljima, osmacima koji će završiti osnovnu školu u junu 2013.

Kao što verovatno znate, pri upisu u srednje škole kriterijum su uspeh u tri poslednja razreda osnovne škole, kao i rezultati završnog (maturskog, prijemnog) ispita. Uspeh iz škole maksimalno donosi 60 poena, što znači da bi vukovac u startu imao 60, đak koji je sve tri godine imao prosek 4,5 ulazi u trku za srednju školu sa 54, a neko ko je tokom šestog, sedmog i osmog razreda imao prosek ocena 3,5 će na osvojene poene sa završnog ispita dodati 42 poena. Maturski ispit za školsku 2012/13 će, poput pređašnjih, sadržati testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike pri čemu oba testa nose po 20 poena, zajedno sa poenima iz škole 100. Namerno nismo rekli maksimalnih 100 zato što se određen broj poena može dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda pa taj zbir koji čine ocene i matura može biti i veći.

Maturski ispit održan tokom juna 2012. godine se nije previše razlikovao u odnosu na onaj godinu pre, a veoma se razlikuje u odnosu na 2010. i sve ranije godine. O težini zadataka je iluzorno govoriti, najbolje je da ocenite sami kakvi su zadaci u pitanju – zadatke možete pogledati ovde.  Iduće godine neće biti poznatih zadataka (ove ih je bilo 25%) će broj nepoznatih zadataka biti 75%, a delimično poznatih će biti 25% što znači da će se završnom ispitu morati pristupiti sa maksimalnom ozbiljnošću.

Ako bismo ih poredili sa ostatkom republike, učenici sa područja Novog Sada su na maturi ostvarili dobre rezulate.  Rezultati iz srpskog (maternjeg) jezika su bili nešto bolji pa su učenici u proseku osvajali po dva poena više nego iz matematike. Prednjačili su učenici (i nastavnici da njih ne zaboravimo) OŠ „Žarko Zrenjanin“ koji su u proseku osvojili 16,63 poena iz srpskog i 14,82 poena iz matematike što ukupno daje respektabilnih 31,45 poena sa maturskog po đaku. Njima uz rame su i škole „Prva vojvođanska brigada“, „Đorđe Natošević“ i „Jovan Popović“ čiji su đaci takođe uzeli prosečno preko 30 poena na završnom ispitu. Ostale škole su imale nešto slabije rezultate. Da li su ovi poeni posledica nastavnog procesa tokom osam godina, pripremne nastave vezane za završni ispit, privatnih časova i priprema za prijemni ili nečeg četvrtog, ne znamo, ali verujemo da mogu koristiti đacima i roditeljima, posebno iz onih škola koje nisu pomenute.

Koliko poena je dovoljno za određenu srednju školu pogledajte ovde.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *