Opštinsko takmičenje iz matematike 2019/2020 – zadaci i rešenja

Društvo matematičara Srbije

Opštinsko takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola održava se 7. decembra 2019. godine sa početkom u 10 časova. Vreme za izradu pet zadataka je 12o minuta.

Na opštinskom takmičenju učestvuju učenici od III do VIII razreda osnovnih škola koji su mesto na takmičenju obezbedili plasmanom na školskom takmičenju ili prošlogodišnjim uspehom na okružnom takmičenju.

Čim nam to obaveze dozvole, ovde ćemo postaviti zadatke i rešenja sa opštinskog takmičenja.

Do tada pratite Naučionica Facebook stranicu

Tim Naučionice vam želi puno uspeha!

Dodato 07-12 zadaci i resenja:

 

Izvor: Naučionica Facebook stranica , os2oktobar.edu.rs

 

Facebook komentari

89 Comments:

 • 5 razred , 3 zadatak pod b postoji rešenje sa 12 trouglova u varijanti kada je tačka A u temenu ugla C, B, A, D, E

 • Kako su u petom zadatku za treći razred data rešenja sa nulom ako tamo piše,zapiši sve trocifrene PRIRODNE brojeve

 • Zadaci za 3.razred su bili preteški, tri zadatka vrlo komplikovana za taj uzrast, a uglove – 4. zadatak, još nisu ni učili u školi. Stičem utisak da samo deca koja idu u MG na pripremu ili u „Arhimedes“ mogu da urade ove zadatke. U školama se ništa ili gotovo ništa ne radi u smislu pripreme, pa se onda postavlja pitanje čemu ovakvi zadaci i koji je cilj ovih takmičenja; popularizacija matematike, sigurno nije. Iz generacije u generaciju, sve je manje takmičara i interesovanja i umesto da komisije to uoče i nešto urade, i ovo malo dece koja hoće da ulože dodatni rad će odustati…

 • Zadaci za 3.razred su bili preteški, tri zadatka su bila vrlo komplikovana za taj uzrast (ranije je bio po jedan, eventualno dva zadatka te težine) a 4. zadatak – uglovi, koje deca još nisu ni učila u školi. Stičem utisak da samo deca koja pohađaju pripremnu nastavu u MG ili u „Arhimedesu“ mogu da reše ove zadatke, jer se u školama ne radi ništa ili gotovo ništa u smislu pripreme za takmičenja. Postavlja se pitanje koja je svrha ovog takmičenja; popularizacija matematike sigurno ne. Komisije bi trebalo da vide da je broj dece na takmičenjima iz generacije u generaciju sve manji i da nešto preduzmu, ne da i ovo malo dece koja su spremna da ulože dodatni rad i vole matematiku, rasteraju…

  • Zadaci jesu teži,slažem se sa vama, ali se ne slažem da samo deca koja idu u specijalne školice mogu da rešavaju takve zadatke.Svrha ovakvih zadataka i jeste da se takmiče deca koja vole matematiku.Naravno ta deca nisu kriva što je redovna nastava takva kakva je. Natavnici koji pripremaju učenike za takmičenje treba da znaju, da postoji internet stranica DMS-a. Na toj stranici su postavljeni zadaci sa prethodnih takmičenja kao i plan i program takmičenja za svaki nivo. Postoje matematički listovi sa zadacima iz kojih se vežba, znači sve je dostupno. Naravno za pripreme za takmičenje je potrebna dodatna nastava, ne redovna, nego dodatna na kojoj se rade takvi zadaci kao i dobar mentor.
   Pogledajte rezultate državnog takmičenja za 7. razred prošle godine. Tu su prva mesta sa maksimum poena osvojila deca iz običnih škola a ne iz specijalizovanih.

   • Koja je logika da se zadaci ne poklapaju sa poredjenim skolskim gradivom? Sta je poruka deci – da su bolji ako uce unapred? Evo, ja bih volela da mi neko objasni sta se zeli postici i poruciti deci, jer na osnovu toga zelim da odlucim da li da dete sledeci put ucestvuje na takmicenju.

  • U Nisu postoje i povlasceni pojedinci, decak petog razreda nije ni izasao na skolsko, al je zato direktno dosao na opstinsko. Rekao je to pred svima pre takmicenja valda se pohvalio i pred decom i pred dezurnim nastavnikom. Tako da je iluzorno vise i ici na takmicenja, deca vide, ne trebamo ih uciti da cute i da trpe nepravdu treba omoguciti maminim i tatinim sinovima da se dogovore medjusobno

   • ako je dete osvojilo jedno od prva 3 mesta na okruznom takmicenju prosle godine, stice pravo da se direktno plasira sledece godine na takmicenje nize za jedan rang, tj. na opstinsko takmicenje. tako da to nije nepravda, vec pravila takmicenja.

  • Skroz se slažem da su zadaci za 3 razred ne prihvatljivi ni jedan zadak se nije radio u školi ni sličan. Geometriju počinju prvi put da uče u drugom polugoduštu. Mi smo čak dobili zadatke koji nisu ni slični ovima za vežbanje i naravno šta deca nisu imala ni 20poena. Moje dete voli matematiku al ne moze da resi zadatke koji nisu za 3. razred ima dece u 5.koja ovo ne bi znala da reše. Kako mogu da reše uglove kad ih ne znaju i vide ih prvi put.

  • Molim Vas pogledajte plan i program takmicenja na sajtu dms-a. U njemu se nalazi lista gradiva koje bi UCENIK trebao da pripremi sa nastavnikom. Sve boldirane stvari NISU predvidjene za obicnu nastavu vec ih ucenik mora obraditi kod kuce ili na dodatnoj nastavi.

 • IV razred zadatak 4
  U resenju pise
  Rale je mogao da zamisli broj 23000(5poena)…23500(5poena)
  Zasto se poduje kad to nije pitanje u zadatku?

 • Gde će biti objavljeni rezultati za Zemun?

 • Zastu u petom zadatku za treci razred nije moguce resenje 802

 • Najveca cifra je 8 a najmanja 0.

  8-0=8

 • Peti razred 4. zadatak, nigde ne pise: odrediti oba ili sva resenja zadatka, moje dete je odredilo jedno resenje i dobilo 10 poena. Da li mislite da je ispravno bodovanje tog zadatka odredjeno od strane DMS-a? Pozdrav

  • Moje dete je takodje uradilo samo jednu varijantu. U tekstu zadatka se ne pominje vise resenja. Isto je bilo na proslom finalu mislise pa je umesto prvog osvojio drugo mesto. Ulozicemo prigovor ovaj put.

  • I moje dete je takođe uradilo samo jednu varijantu. Pitam se ko sastavlja ta pitanja? Da li je moguće da u drušvu matematočara ne postoji neka komisija koja to pregleda pre štampanja. I opet su pogrešili u odgovorima, kao i na školskom takmičenju.
   Takođe, zadaci ne prate program u školi. Da li je to samo rezultat nečije nesposobnosti ili je cilj da samo odabrana deca koja plaćaju dodatne časove mogu da pobede?

   • Takodje,i moje dete je dobilo 10 poena u trecem zadatku. Molim Vas kada sastavljate zadatke navedite malo preciznije pitanje ,sta se trazi u zadatku. Treba decu podstaci da rade,da uce, da zavole matematiku a ne ovakvim nacinom stvarati kod njih odbojnost. Dobili su 10 poena za taj zadatak ne zato sto nisu znali drugo resenje,nego zato sto to nije trazeno u zadatku.

  • Apsolutno ste u pravu, ne piše da se odrede rešenja nego odredi elemente skupova.

 • Задаци за четврти разред били су ПРЕТЕШКИ и двосмидлени.У другом се не каже да ли цифре смеју да се понављају или не.У трећем много захтева,и веома тешко јер треба уочити много тога,од странице малог квадрата,до уочавања три велика квадрата…па тек онда израчунати обиме 9 малих,плус три велика квадрата… четврти задатак је посебна прича,и потпуно НЕРЕГУЛАРАН,јер још није рађено множење троцифрених бројева двоцифреним,а ту има три таква рачунања,плус што је захтев у тексту прилично неразумљив…пети задатак није страшан,али тако звучи…први такође нејасан,иако најлакши,јер се не каже да ли се рачуна преступна година,или не,и да ли су месеци сви у једној години,или се улази из једне у другу….све у свему,сваке све тежи и чуднији задаци,деца немају воље нити мотива да се такмиче, нерасположени и тужни су изашли са такмичења…

 • Potpuno se slažem sa Jelenom. Isti slučaj sa mojim detetom. Potrebno je naći REŠENJE, a ne grupu rešenja. Svakako ćemo uložiti prigovor. Takodje se i u 3. zadatku „podvuklo“ trik pitanje pod b), što je sve ukupno smišljeno kako bi se bodovi skinuli, kao i obično.

 • Само да додам да је и прошле године такође дат задатак из градива које је тек требало да се ради, ученицима трећег разреда,односио се на зависност производа од промене чинилаца, тако да деца нису знала…па се питам да ли они који састављају задатке уопште узимају у руке Наставни план и програм,или уџбенике,да виде које области се раде,а које тек следе…јер су ове грешке недопустиве,и није коректно према ОБИЧНИМ ученицима,који не иду на приватне часове,нити у математичке школице…

 • Zadaci nisu prilagodjeni uzrastu pogotovo za 3 razred ,malo je glupo dati deci ono sto ucili nisu ,al opet zadovoljna sam i tim 4 mestom u opstini al se potrudite da sledece godine zadaci budu prilagodjeni sa onim sto su ucili

  • Bitno je da ste Vi zadovoljni 😀

   • Kakvi su zadaci bili ,i s obzirom da nisu jos savladali to gradivo niti su imali vremena da vezbaju u skoli po pravilu takmicenje je trebalo krenuti u martu to je 4 meseca ranije i posle se cude pojedini kako deca imaju malo bodova ,nisu deca roboti a ovo je bilo prebrzo i naglo da je bilo marta takmicenje verujem da bi moje dete bilo 1,2 mesto i ovako mu je falio 1 bod za 3 meseto i to u 5 zadatku koji jeimao stamparsku gresku

 • Drugi zadatak za treći razred ima još jedno rešenje. Pojedina Deca su oštećena za 20poena! Nadam se da će ovo uskoro biti ispravljeno

 • Da li se zna granica za prolazak na gradsko, za 4. razred?

 • Apsolutno se slazem sa majkama koje su komentarisale zadatke za cetvrti razred. Prvi zadatak uopste nije matematika nego poznavanje kalendara a nosi 20 poena.
  Veoma sam detaljno pregledala sve ranije testove, sto Opstinske, sto Okruzne, i ovakvih caka nije bilo. Ako zadatak ima vise resenja uvek je stajalo „naci sva resenja“.
  Kakav je test bio mislim da veoma govore i rezultati, od 242 deteta samo jedno ima 100 poena.

 • I u 6. razredu 5.zadatak nigde ne pise da ima vise resenja i mislim da samim tim nije adekvatno bodovan.Inace bi dodala i da su zadaci ne prilagodjeni i teski.

 • Zadaci za 4.r su imali , svaki po neku caku.Mislim da takmicenje treba da sluzi da deca koja se takmice,a sve ih je manje, nastave i dalje sa radom a ne da nikada vise ne pozele da idu na takmicenje!
  Ne mogu da ne pomenem da svaki put bude gresaka u kljucu!Pa stvarno…

 • Moje dete je 4.razred i u prvom zadatku je sabirao mesece u prestupnoj godini, tacnije za februar je racunao da ima 29 dana,.Nazalost dobio je samo 10 poena,drugi primer nisu priznali uopste iako je naveo koje je mesece uzeo u obzir.Po mom misljenju trebalo je deci koja su tako napisala dodeliti neke poene jer je to takoreci postupak resavanja zadatka, a ne samo da se rezultat ocenjuje.
  Isto tako 4 zadatak je dvosmislen iliti lose formulisan.Pitanje je glasilo za koliko je pogresila Mira? Pitanje nam ovde kazuje da imamo jedan odgovor. Tipa pogresila je za 60. A ne pogresila je za 60 ili za 210.
  Ne znam kako se u tome uopste snalaze deca koja ne govore tecno srpski( buduci da ima i takve dece ciji su roditelji stranci a pohadjaju nase skole i idu na takmicenje)
  Mislim da su deca generalno losije prosla na opstinskom takmicenju u odnosu na prethodne godine .Uzmimo samo za primer koliko dece iz svih razreda ima max broj poena.Ranije ih je bilo dosta a sada u nekim razredima na nekim opstinama niko nema 100 poena.Sad da li je u pitanju (ne)spremnost dece za takmicenje,( datumi odrzavanja takmicenja su izmenjeni od ove godine .Prosle godine je opstinsko bilo u januaru) da li tezina zadataka ili kriterijum ocenjivanja ja ne znam.Ono sto znam jeste da neko treba i o tome da razmisli.

 • Kad će se znati ko je prošao na gradsko? Koji je kriterijum?

 • Postovani,
  5.zadatak za III razred, po mom misljenju nije pravilno bodovan. U tekstu zadatka stoji da se navedu svi prirodni trocifreni brojevi cija najveca cifra je za 6 veca od najmanje. Postoji takvih 10 brojeva. U resenjima stoji da se boduje sa po 5 poena ukoliko se navede kombinacija cifara od kojih moze da se naprave pomenuti brojevi,iako u tekstu nigde ne stoji da je potrebno navesti cifre zasebno,vec samo brojeve.Svaki napisan broj je posle bodovan samo sa po 1 poen,umesto sa po 2, jer su 10 poena zadatka otisla na ovaj prvi deo koji nigde nije trazen!

  • Poštovani Branimire,
   Ne bih se složila sa Vama kada je u pitanju bodovanje 5. zadatka za 3. razred. Ipak je najteži deo rešavanja zadatka pronaći kombinaciju cifara, a lako je posle „izvrteti“ te tri cifre i dobiti preostalih 8 brojeva.
   Sa druge strane, lično smatram neadekvatnim i nekorektnim bodovanje prvog zadatka (3. razred), u kom su po tri poena dodeljivana i za prepisanu činjenicu datu u tekstu zadatka – Prvog dana (utorak) pročitano 32 str (3 poena). I potom dodeljivani poeni za svaki sledeći sabran broj. Ovaj zadatak je trebalo bodovati isključivo sa 20 poena, za tačan postupak i tačno rešenje, jer samo jedno rešenje i postoji. Ovo je bio opštinski nivo takmičenja, i trebalo bi da se podrazumeva da na njemu učestvuju deca koja u trećem razredu znaju da sabiraju do 190. Bespotrebno je i nekorektno bodovati ih iza svakog „+“. Treba nagraditi tačno urađen zadatak, a ne sposobnost sabiranja 2 broja.

   • I u Vasem neslaganju se ponovo vidi problem u bodovanju petog zadatka. Potrebno je pronaci 2broja sa razlicitim ciframa (2 kombinacije cifara, to su 2 broja, u kombinaciji cijih cifara se dobija 10 brojeva ukupno) –
    a) (xyz, mnp) 2 broja – 10 pena
    b) narednih 8 kombinacija tih 6 cifara jos 10 poena?

    Iz oblasti skupova brojeva, bilo je moguce izabrati mnogo sretnijih zadataka kao reprezentativno za takmicenje

    • Tako je, tu je najveci problem.Konkretno moj sin je napisao samo dva prirodna broja, 721 i 712 i dobio za to 2 poena.
     Iz obrazlozenja zadatka stoji da bi npr dobio 5 poena da je napisao posebno cifre 7,2,1, sto po meni nema nikakve logike.
     Najpravilnije bodovanje bi bilo po 2 poena za svaki napisan broj od mogucih 10, kad vec rasclanjuju zadatak
     Sto se tice prvog zadatka, slazem se da nije bilo potrebe za rasclanjivanjem, narocito pocevsi od prvog sabirka koji je vec dat u tekstu zadatka.

  • Postupak je mnogo bitniji od resenja. Po meni je i previse sto su deca dobijala 10 poena na SAMO resenjima.Postupak je najbitniji. On budi sustinu matematike i preko njega mozemo razumeti da li stvarno dete razume zadatak.To je poenta postupka. Npr za 7 razred, postpak nosi po 19 poena.

 • Rešenje 5. zadatka za peti razred kao i za 3. zadatak ima „štamparsku grešku“. Nije moguće da je maksimalan broj poena za tačan zadatak 6. Znam da su matematičari rasejani, ali ovaj put su baš preterali. 🙂

 • Da li se zna koji ce biti minimalni broj bodova za prolazak na gradsko, 4. razred?

 • Mozeli neko strucan da mi objasni 3. zadatak za 7. razred(sa detaljnim obrazloženjem i postupkom) i da mi kaze od kad se herenova teorema radi u 7. razredu kad po planu i programu to se radi u 3. srednje. Hvala u napred!

  • Heron (a ne Heren) je bio u programu za opštinsko takmičenje objavljenom na sajtu dms.rs. A, uzgred, površina trougla mogla je da se nađe i bez primene te formule (ili teoreme, kako kažete). Inače, prvi put čujem da se ova formula u programu pominje tek u 3. srednje…

   • Prvi put cujete za to jer niste upoznati sa skolskim planom i programom i zeleo bih da mi objasnite te druge metode za izracunavanje povrsine ali da ima matematicku poporu, a ne trebalo je izmeriti visinu itd.

    • Profesor je vrlo dobro upoznat sa planom i programom.On je profesor geometrije u MG-u.

     • Само да и ја кажем, да не испадне да господин Марко лаже, господин је наставник математике (геометрије) у Математичкој гимназији и све што је Марко рекао за њега могу да потврдим. Хвала и довиђења

     • Vi znate da je on profesor na osnovu imena? Ali nema veze i onako je takmicenje bilo namesteno za nas iz MG.

  • Ne plediram da sam stručan, ali evo mog mišljenja kako je na primer zadatak trebao da glasi da bi bio jasan:
   U jami se nalazi kameni ugalj natopljen vodom, pri čemu voda čini 2% ukupne mase natopljenog uglja. U jednom trenutku je iz jame izvađeno 1000t materijala i prebačeno u skladište. Nakon nekoliko dana stajanja u skladištu, izmereno je da voda sada čini 6% ukupne mase materijala u skladištu. Za koliko se povećala ukupna masa materijala?
   Rešenje bi se onda ovako našlo: izvađeno je 1000t materijala iz jame, znači 20t vode i 980t korisne materije (suvog uglja). Posle nekoliko dana, u skladištu je i dalje 980t suvog uglja ali sada ima više vode, tako da je
   NOVA_MASA = 980t + voda, pri čemu je
   voda = NOVA_MASA x 0.06 ili NOVA_MASA = voda x 100/6
   Zamenom u prvu jednačinu, dobija se da je masa vode sada 62,55t, odnosno ukupna masa materijala u skladištu se povećala za 42,55t.
   Znači u postavci zadatka je problematično što ne piše da voda čini 2% MASE u jami (a ne na primer zapremine), zatim je problematično što se pita „za koliko se u tom trenutku povećala masa uglja“, kao da se nešto dešava trenutno i kao da se povećala masa samog uglja a ne u stvari masa vode kojom je natopljen, i na kraju problematično je to što piše da je izvađeno 1000t uglja a ne 1000t materijala (natopljenog uglja). Mnogo problematičnih stvari za samo 1 zadatak…

  • Nisam strucna, ali zadatak je moguce vrlo lako resiti bez upotrebe Heronovog obrasca.Povuces visinu na neku stranicu, jedan odsecak visine obelezis sa x, a drugi sa na primer 14 (vrednost te stranice) – x.Imas dva pravougla trougla, napises Pitagorinu teoremu za svaki od njih.Dobijes 2 jednacine sa dve nepoznate (x i visina).
   U svakom slucaju na sajtu Drustva Matematicara Srbije postoji program takmicenja, u kome masnim slovima pise : Heronova formula i primene.
   Izvinjavam se na kasnom odgovoru.

 • Pitanja se odnosi na zadatke za 7. razred.
  Da li je moguće da od toliko dece samo dvoje odrade 3. zadatak, i samo jedno dete da odradi 2. zadatak sa Heronvom teorijom.
  Takođe zbog ovakve situacije postavljam pitanje autoru ili autorima ovog takmičenja.
  Za 2. Zadatak; Kada se uči Heronova teorija, i da li su deca imala kontakt sa ovom formulom u šestom i sada u sedmom razredu, kroz redovan program nastave (pošto se na ovom nivou postavljaju zadaci iz redovnog programa).
  Konstatacija da deca koja vole matematiku, i koja su se spremala iz prethodnih opštinskih takmičenja, nisu do sada naletela na ovakav zadatak.
  3.zadatak; Takođe neuspeh dece u 3. zadatku, pripisujem konfuznosti zadatka, (jer od naizgled prostog zadatka sa procentima, dobiše se u rešenju neki čudni brojevi ). Zadatak koji 99% dece nisu razumela, onako kako je autor zamislio.
  Takođe me interesuje kakav je procenat rešenja za ova dva zadatka na ostalim gradskim opštinama (koji procenat dece je uspeo dai reši).

  • Sto se tice 2. zadatka, zelim sa Vama da podelim iskustvo gde sam imao priliku da pregledam rad ucenika koji je povrsinu izracunao sasvim jednostavno, konstruisao dati trougao, izmerio visinu na stranicu i resio problem.

   • Ako ste vec nastavnak znali bi ste da se matematicki zadaci sa geometrijom tako ne mogu resavati, ali ako to moze onda cemu na sajtu odgovor sa Heronovom teoremom? Izvinjavam se na uvredi ali vi apsolutno noste strucni za Vas posao. Srdacan pozdrav.

 • Poštovani,

  Lično smatram neadekvatnim i nekorektnim bodovanje 1. zadatka (3. razred), u kom su po tri poena dodeljivana i za prepisanu činjenicu datu u tekstu zadatka – Prvog dana (utorak) pročitano 32 str (3 poena). I potom dodeljivani poeni za svaki sledeći sabran broj. Ovaj zadatak je trebalo bodovati isključivo sa 20 poena, za tačan postupak i tačno rešenje, jer samo jedno rešenje i postoji. Ovo je bio opštinski nivo takmičenja, i trebalo bi da se podrazumeva da na njemu učestvuju deca koja u trećem razredu znaju da sabiraju do 190. Bespotrebno je i nekorektno bodovati ih iza svakog „+“. Treba isključivo nagraditi tačno urađen zadatak, a ne sposobnost sabiranja 2 broja.

  Poštovani,Branimire
  Ne bih se složila sa Vama kada je u pitanju bodovanje 5. zadatka za 3. razred. Ipak je najteži deo rešavanja zadatka pronaći kombinaciju cifara, a lako je posle „izvrteti“ te tri cifre i dobiti preostalih 8 brojeva.

 • Koje su granice za prolaz na gradsko/okružno/ takmičenje iz matematike?

 • Zanima me način rangiranja za prvo i drugo mesto. Poredila sam prošlogodišnje rezultate, ovogodišnje, odnos dece i broja poena i nikako ne mogu da shvatim…
  Konkretno me zanima za rangiranje za treći razred. Od 101 učesnika, 7 odsutno, I mesto zauzimaju sa 86 i 82 poena, a II 78 poena, gde je sledeći sa 65 i sve do 50 poena. Učesnik sa 78 ima čak 13, do 28 poena više (što je od zadatka ipo, do dva ipo zadatka više urađeno) …III mesto od 47 do 40 poena.
  Pa me zanima koji su kriterijumi?
  Hvala

  • Oko prvih 5 % ucenika je prvo meso, sledecih 10 % je drugo mesto, sledecih 15% je treće mesto, a 20% pohvala. To je na osnovu Pravilnika

  • Sanja, hvala na odgovoru, ali ni po toj računici rangiranje u našem slučaju nije dobro.
   Da li neko zna gde bih mogla da pošaljem konkretan primer, pa da mi se obrazloži, odnosno pojasni, zašto je lista takva kakva jeste?
   Hvala

 • 4. Razred 3.zadatak: dete je dalo odgovor zbir obima je 120cm. Bez postavke (postupka) zadatka,da li je taj odgovor za 0(nula) bodova?

  • Rešenje svakog zadatka kratko i jasno obrazloziti. Tako pise na dnu listica sa zadatcima. Dete je radilo zadatak na pomoćnom papiru i dobija nula bodova za svoj odgovor.

 • Zna li neko koja je procedurea prigovora na preliminarne rezltate? U našem slučaju učiteljica nije zaintersovana za prigovor i zamolila je da to završe roditelji, a sekretar škole koji jedini zna proceduru je danas odsutan. Konkretno, da li prigovor podnosi predmetni nastavnik/ učiteljica ili može da podnese i roditelj? Hvala unapred.

  • Ja sam danas bio na razgovoru kod direktora škole u Bajinoj Bašti povodom prigovora. Direktor kaze „Rok Za prigovore je sat vremena“. Samo jedan sat.

 • Poštovani,
  Kao roditelj koji prati takmičenja na nivou osnovnih škola, sugerisala bih Vam da pokušate precizno da definišete šta se u zadaktu traži. Verujem da stručnjaci iz matematike pišu zadatke, ali kako oni nisu stručnjaci iz srpskog jezika trebalo bi da potraže pomoć istih.
  U 4. zadatku sa opštinskog takmičenja za učenika petog razreda u postavci piše „Odredi elemente skupova…“ pri čemu nigde nije navedeno da zadatak ima dva rešenja i da treba navesti oba rešenja, ili sva moguća rešenja. Deci koja su rešila zadatak i navela jedno tačno rešenje, zadatak je bodovan sa 10 poena. Deca su rešila zadatak i odredila elemente skupova, pa bi trebalo da im zadatak bude bodovan sa 20 poena (u postavci piše da treba odrediti elemente skupa, a ne sva rešenja).
  Trebalo bi ozniljnije da se bavite organizacijom takmičenja, ako se takmičenje već organizuje. Ako smatrate da je to manje bitna stvar u obrazovanju dece, nemojte im oduzimati i ono malo slobodnog vremena, jer ima dece koja OZBILJNO SHVATAJU KONCEPT ŠKOLOVANJA.
  S poštovanjem,
  Suzana NIkolić

 • Poštovani,

  Vaš odgovor;
  Sto se tice 2. zadatka, zelim sa Vama da podelim iskustvo gde sam imao priliku da pregledam rad ucenika koji je povrsinu izracunao sasvim jednostavno, konstruisao dati trougao, izmerio visinu na stranicu i resio problem.

  To se više odnosi na snalažljivost iz konstruisanja, a ne na rešavanje matematičkog problema bez crtanja, što je složićete se smisao ovog takmičenja.

  Ja bih Vas samo zamolio, mislim da ne tražim mnogo da pronađete lekciju gde se pominje Heronova teorija (lekcije iz osnovnog obrazovnog programa koji je učenik odslušao do 07.12.2019.)
  Takođe bih vas zamolio za procenat sedmaka koji su odradili ovaj zadatak, izuzimajući učenike Matematičke gimnazije.
  Verujem da procenat nije veći od 2%, što je poražavajuće za DMS i nastavnike matematike.

 • Takodje,i moje dete je dobilo 10 poena u trecem zadatku. Molim Vas kada sastavljate zadatke navedite malo preciznije pitanje ,sta se trazi u zadatku. Treba decu podstaci da rade,da uce, da zavole matematiku a ne ovakvim nacinom stvarati kod njih odbojnost. Dobili su 10 poena za taj zadatak ne zato sto nisu znali drugo resenje,nego zato sto to nije trazeno u zadatku.

 • Niko ne komentariše 5. zadatak za 7. razred, pa ću morati ja.
  Traži se najmanji trocifreni broj čiji je zbir cifara njegovog zbira cifara deljiv sa 9. Kao rešenje se navodi broj 108. Pored toga što je ovaj zadatak dat očigledno kao trik na kojem će deca da kikisiraju, po meni je ovo rešenje netačno. Naime, zbir cifara broja 108 je 9, a zbir cifara broja 9 ne postoji, jer je 9 jednocifren broj. Zbir odnosno sabiranje je operacija koja se sprovodi nad dva operanda, tako da međurezultat mora biti dvocifren da bi mogao da ima zbir cifara. Zbir cifara jednocifrenog broja ne postoji, kao što ne postoji ni proizvod njegovih cifara, niti razlika njegovih cifara…
  Naravno i deca su prepoznala tu zamku, ali nedoumicu nisu mogli da im reše ni dežurni nastavnici, jer ni sami nisu bili sigurni. Dakle, postaviti trik pitanje na koje ne možeš da daš siguran odgovor čak ni kad prepoznaš da se radi o triku je krajnje nekorektno.
  Znam da je ovu grešku nemoguće sada ispraviti, ali smatram da zadaci moraju mnogo ozbiljnije da se sastavljaju i da ih mora prekontrolisati dovoljan broj ljudi da se ovakve nekorektnosti ne bi ponavljale.

  • Da se dopunim… 🙂
   Najtragičnije je što se ovaj zadatak boduje isključivo sa 20 ili sa 0 poena, što praktično znači da će se na osnovu ovog zadatka napraviti trijaža koja deca idu dalje a koja ne.
   Imao bih štošta da kažem i o tekstu trećeg zadatka koji kao da niko nije pročitao pre nego što je odabran (odobren), ali zaista nemam volje kada vidim kako se neozbiljno pristupa sastavljanju zadataka. Problem je što se na ovaj način ubija volja i kod dece, što je mnogo veća šteta od nezadovoljstva roditelja.

  • Moj sin je uradio taj 5. zadatak sa rešenjem 189 i nisu mu priznali, nastavnica je uložila žalbu ali ništa od toga.

 • Zasto nisu sve skole objavile rezultate? Zasto se to ne dovede u red..jednostavno svi treba odredjenog datuma da objave,a ne proizvoljno.Dakle, deca i roditelji koja zele da vide rang listu moraju sa sela da dodju u datu skolu

 • Poštovani,
  Vaše rešenje 3. Zadatka za sedmi razred nije tačno (nema veze sa logikom, a zašto..)
  Kao prvo samo suva materija može da upija vlagu i iz tog razloga izračunavanje suve materije je sledeće;

  1000= X*1.02; X =1000/1,02; X =980,39t

  Kako suva materija upija vlagu1% vlage iznosi
  (1000-980,39)/2=9,80t

  9,80*6=58,82t
  980,39+58,82=1.039,21t

  980.39*1,06=1039,21t

  Dakle masa se uvećala za 39,21 t

  Da bi Vaše rešenje moglo da se prihvati, zadatak je trebalo da sadrži reči da u 1000t uglja ima 98% suve materije-uglja

  Molim vas možda imate titule iz oblasti matematike, ali trebate biti svesni da mozak matematičara i mozak dece koji se tek razvijaju u matematičare treba ispravno (logički) i razvijati.
  Svi autore ovog takmičenja, koji podržavaju kolege koji nisu u pravu (de se ne bi zamerili) i koji nemaju elementarno znanje iz psihologije i pedagogije, treba da se međusobno pogledaju u oči i kažu da li i druga deca koja ne pohađaju MG imaji pravo na takmičenje iz oblasti obrazovnog programa. MG ima svoj poseban program i ovakvi zadaci bi trebalo da budu na Republičkom takmičenju (naravno pravilno formulisani).

  Stoga molim za reviziju Vašeg rešenja 3.zadatka.

 • Da li je treca nagrada prolazak na grad?

 • Kada će biti objavljeni konačni rezultati opštinskog takmičenja iz matematike u Valjevu?

 • Takmičenje je bilo pre 7 dana. Granice za prolaz se u većini gradova znaju. A deca iz Beograda gledaju granice i Nišu, Novom Sadu, … i nadaju se. Lažno! Oni sa 50, 55 vežbaju da budu bolji na gradskom, a da li će proći? Koga je to briga? Samo decu koja su mesecima vežbala i pravila glupe greščice zbog treme. Zar je tako teško sastati se i odlučiti! Deco, Kengur, Misliša… Pravila se znaju i ista su u Nišu, Šapcu…., i u BEOGRADU!!!

  • Potpuno se slažem. Za 1 ili dva dana se prlgleda po 800 ili 900 radova za prijemni ispit. A gospoda iz Beograda trebaju 10 dana. A tek prigovori…Koliko usvojenih i grešaka nastavnika. A sad objasni detetu zašto ne pisati prigovore na svaki kontrolki kojim nije zadovoljno! Totalno nepedagoški!

   • Upravo su objavljene kvote za prolaz na okruzno. Za cetvrti razred 70 bodova ?! Stvarno preterano. A ovo sto se cekalo deset dana da se odrede kvote za prolaz je posebno ruzno prema deci koja su svo to vreme iscekivala odluku i nadala se.

 • Pokušala sam da dobijem odgovor vezan za donju granicu za 4. razred (70 bodova), koji isključuje more dece – dobila sam odgovor da nemaju gde da smeste toliku decu, plus da se žalim ako želim podružnici DMS-a Beograd. Svakako, mail na zvaničnom sajtu je nepostojeći (pokušala sam da postavim pitanje tim putem, i odmah mi se vratio), a broj telefona je nepostojeći takođe i glasi 011-123456 (kao neslana šala, ali na sajtu zvanično taj broj stoji: 123456). Ostala sam bez komentara.

  • Neverovatan je ceo odnos prema ucesnicima takmicenja. Od toga da nema nikakve zvanicne informacije o kvoti deset dana, preko limita koji je samo u Beogradu 70 poena dok je u ostalim okruzima znatno nizi, do nepostojeceg mejla u DMS za zalbe i laznog broja telefona 123456. Takodje i pravilo da granicu za prolaz odredjuje velicina skole koja ce biti domacin na okruznom je za verovali ili ne. Svaka vam cast za poruku koju saljete deci koja su zainteresovana za matematiku

 • a jel se znaju kvote za novi sad

 • Gde se odrzava okruzno takmicenje iz matematike za Beograd??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *