Okružno takmičenje iz matematike – osnovne škole

Okružno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola se održava u subotu 7. marta 2020. godine sa početkom u 10 časova. Takmičari su prošli dva gusta rešeta u vidu školskog i opštinskog takmičenja i samo najbolji su obezbedili učešće na ovom nadmetanju koje se održava tačno tri meseca nakon opštinskog takmičenja što će reći da pauza između dva nivoa takmičenja nije nikad bila veća pa je vremena za pripremu bilo na pretek. Domaćin takmičenja za Južnobački okrug je OŠ “Prva vojvođanska brigada” iz Novog Sada (Seljačkih buna bb, Novo Naselje) za učenike viših razreda osnovne škole, dok će učenici četvrtog razreda odmeriti snage u prostorijama OŠ “Nikola Tesla” koja se nalazi na adresi Futoški put 19A. Domaćin takmičenja za Sremski okrug je škola Dušan Jerković iz Rume, Glavna 69. Gradsko takmičenje u Beogradu se održava u školama Ćirilo i Metodije i Jelena Ćetković na Zvezdari.

Okružno takmičenje obuhvata učenike IV do VIII razreda, s tim što je ovo završni nivo takmičenja za četvrtake i petake, dok će plasman na republičko (savezno, državno) takmičenje izboriti najuspešniji učenici šestog, sedmog i osmog razreda. Pet zadataka se radi 150 minuta, dozvoljen je pribor za pisanje i crtanje, dok su upotreba pribora za računanje i komunikaciju zabranjeni o čemu je sajt DMS početkom marta izdao saopštenje. Dakle, nulta tolerancija na mobilne telefone, satove i ostala sredstva komunikacije. Unošenje mobilnog uređaja u prostoriju za rad (bez obzira da li se koristi) povlači trenutnu diskvalifikaciju.

Za razliku od opštinskog takmičenja kada je neophodan broj poena za plasman na sledeći nivo varirao od okruga do okruga (što je sasvim logično jer da je svuda isto neki okruzi bi bili bez takmičara), za plasman na republičko takmičenje je isti prag za sve okruge. Koliki će biti ne zna se unapred. Ono što se zna je da na republičkom takmičenju učestvuje oko 300 takmičara, odnosno po sto najuspešnijih iz šestog, sedmog i osmog razreda, s tim što je taj broj uvek za nijansu veći. Zvanični pragovi bi trebalo da se odrede pet dana nakon okružnog takmičenja, ali to je samo u teoriji, dok je u praksi taj razmak daleko veći. Ipak, okvirni pragovi se mogu naslutiti nakon objavljivanja rezultata iz okruga Beograd odakle dolazi najviše takmičara sa velikim brojem poena. Nažalost, po pravilu rezultati iz Beograda stižu poslednji, ali i tako daleko brže od zvaničnih. Najuspešniji takmičari obezbeđuju plasman na državno prvenstvo koje će se održati 4. aprila ove godine.

Svim učesnicima želimo puno sreće, a mi ćemo se potruditi da na ovom mestu objavimo što pre rezultate i plasmane sa ovog takmičenja.

Facebook komentari

3 Comments:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *