Polazak u prvi razred

prvi dan u skoli

Polazak u prvi razred osnovne škole je veoma bitan događaj za svako dete, ali i članove porodice. Svi ga iščekuju sa tremom, neizvesnošću i blagom nervozom. Roditelji bi trebalo da tu nervozu smanje i da je ne prenose na dete izjavama da je škola nešto strašno. U školi će se raditi, a za to je neophodna disciplina, ali reći detetu „ako to budeš radio u školi tamo će te (pa nešto strašno)“ kod vašeg mališana će izazvati odbojnost prema školi pre nego što je u nju i krenuo.

spremni za prvi razred

Mi smo spremni za prvi razred

Po zakonu školu upisuju deca stara između 6,5 i 7,5 godina, rođena u periodu 1. mart – 28. februar. Ukoliko želite da vaše dete krene ranije ili kasnije (što je sada češće) neophodne su dodatne potvrde i testiranja. Dokumenta neophodna za upis su:

  • dokaz obavljenom zdravstvenom pregledu
  • izvod iz matične knjige rođenih
  • potvrda o prebivalištu
  • potvrda o završenom pripremnom razredu koju deca odrade u zabavištu (ili školi ukoliko nisu pohađali zabavište)

Koju školu upisati?

Osnovna škola je dužna da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Ukoliko ima mogućnosti, na zahtev roditelja može upisati i dete koje pripada području druge škole. Postoje popularnije škole, pre svega one koje imaju uređen produženi boravak za učenike nižih razreda, sa boljim uslovima, vannastavnim aktivnostima, dobrim rezultatima na takmičenjima i završnim ispitima i slično. Međutim, ne treba preterivati sa jurenjem takvih škola jer su prednosti najbliže škole mnogobrojne, nestaje problem prevoza, a i socijalizacija lakše ide sa decom koja žive u komšiluku, koju vaše dete sreće na igralištu i sa kojim se zajedno vraća kući.

Kako se ponašati?

Polazak u školu je velika promena u životu za dete (i roditelja). Ta promena ne mora biti nužno na gore. To je mesto gde će steći puno prijatelja, neke od njih za ceo život. Prvi dan u školi treba da ostane u lepoj uspomeni. Kupite detetu nešto, učinite ga bitnim tog važnog dana.

prvi razred u skoli

Učenje uz igru u prvom razredu

U školi se menjaju prioriteti i igra prelazi u drugi plan. Dete će se i dalje igrati, ali nakon što ispuni svoje obaveze. Ništa u životu se ne menja na klik pa se za školu treba pripremiti. U većini školskih prospekata piše da deca ne treba da znaju čitati ili pisati. U teoriji jeste tako, ali u praksi danas se igramo, sutra se igramo, prekosutra učimo četiri slova, a četvrtog dana iz matematike radimo tekstualni zadatak čiji se tekst prostire na četiri reda. Dete sa jačom podlogom će lakše usvojiti nove informacije tako da je savet da se nekoliko meseci pre polaska u školu nekoliko desetina minuta dnevno provede u čitanju, crtanju, žvrljanju, kvizovima i sličnim igricama gde će dete usvojiti pojedina znanja i informacije primenjive u školi. Kada dete krene u školu, kontrolišite ga, pomažite mu, ali nemojte ga požurivati, raditi umesto njega jer mu time samo kratkoročno pomažete.

Šta se uči u prvom razredu?

Predmeti koji se izučavaju u prvom razredu su srpski jezik, engleski jezik, matematika, svet oko nas, likovna kultura, muzička kultura i fizička kultura kao obavezni predmeti, verska nastava i građansko vaspitanje (jedan od njih) kao obavezan izborni predmet te još jedan izborni predmet poput predmeta narodna tradicija, čuvari prirode, od igračke do računara, lepo pisanje što zavisi od škole u koje je dete upisano. U prvom razredu dečiji rad se vrednuje opisnim ocenama.

Kako je prošao prvi školski dan vašeg deteta?

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *