Probni završni ispit – utisci i pouke

polaganje male mature

Dana 12. aprila je održan probni prijemni iz matematike za buduće male maturante. Zadaci se ne smeju objavljivati nekoliko dana nakon održavanja probnog prijemnog, pre svega zbog ekskurzija na kojim se nalazi deo učenika osmih razreda tako da ćemo konkrente zadatke objaviti za nekoliko dana.

Zadaci na pravom završnom ispitu mogu ličiti, a i ne moraju na one sa probnog ispita. Ipak, naša preporuka je da se probni ispit još jednom odradi i izanalizira. Vi odradite test, a mi se prihvatamo analize…

Početak testa je kao i uvek gradivo petog razreda, razlomci i decimalni brojevi, pretvaranje, upoređivanje, prikazivanje na brojnoj pravoj. Zatim se prelazi na šesti razred, skup celih brojeva, operacije sa negativnim brojevima, sabiranje, oduzimanje, stepenovanje. Osnove geometrije, gradivo iz nižih razreda osnovne škole, merne jedinice, a onda preskok u osmi razred do statistike koja većini dece ne predstavlja veći problem. Drugu polovinu testa su otvorili zadaci sa NZS (koji se ne pojavljuje često, ali ovo je dobar znak da se i toga treba podsetiti) i proporcijom koja se uvek može uraditi i na drugi način. Ono što predstavlja najveći problem su formule iz geometrije, istina je da se ne insistira na najsloženijim formulama, površina i visina jednakostraničnog trougla definitivno nisu među njima. Jedan od poslednjih zadataka je po tradiciji nešto duži izraz u kome se proverava poznavanje osnovnih matematičkih operacija.

Za razliku od nekih prethodnih testova za ovaj se može reći da je bio uravnotežene težine, neki zadaci su neodoljivo podsećali na one iz zbirke, neki ne, sve bitnije oblasti (osim polinoma) su pokrivene i predstavljao je dobru vežbu za ono što nas sve čeka za dva meseca. A do tada treba potrošiti nekoliko olovaka i dosta papira.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *