Školsko takmičenje iz matematike 2013.

Broj posetilaca našeg sajta poslednjih dana u vrtoglavom je porastu. Ubedljivo najposećeniji tekst, na naše iznenađenje,  je onaj koji se odnosi na kalendar takmičenja iz matematike. Malo je čudno da se neko interesuje za kalendar takmičenja na dan pre ili na sam dan takmičenja, ali dobro, bitno je da stičemo nove čitaoce pa nismo previše zalazili u tu problematiku.

Uporedo sa ovom lepom pojavom dobijamo mail čudnog sadržaja u kom tri dana pre takmičenja jedna osoba od nas traži zadatke (hitno) za školsko takmičenje iz 2013. koje se održava tek danas. Čudno, jer ukoliko je u pitanju nastavnik za slanje zadataka je zaduženo Društvo matematičara Srbije, a ukoliko je u pitanju učenik, koji je smisao takmičenja ako će znati zadatke unapred i kako mu je uopšte palo na pamet da može dobiti tako nešto?

Jutros saznajemo da je u nekim školama školsko takmičenje iz matematike održano već juče (valjda nastavnike mrzi da dolaze u školu subotom pa odrade sve u petak), pojedini nastavnici otkrivaju zadatke svojim đacima unapred, oni šalju dalje, zadaci za današnje takmičenje već putuju internetom, ono malo dece koje se zanima za takmičenja unezvereno traže zadatke i za svakog ko ima zrnce obraza i stida (čak i da nije umešan) je u pitanju prilično mučna situacija.

Deca žele da do rezultata dođu na što lakši i brži način, valjda ih mi tako učimo da budu “snalažljivi”. I to se može razumeti. Ne mogu se razumeti nastavnici i oni koji ih (ne) kontrolišu, odsustvo bilo kakve profesionalne etike i ljudskog poštenja.

Osmogodišnjaci se nadmeću na vrtićijadama, roditeljski radovi vise po školama na izložbama osnovaca, deci se unapred doturaju zadaci za školsko takmičenje iz matematike, što je nebitnija stvar prevare su apsurdnije.

Posetite naš sajt i saznaćete koliko postoji 2013-cifrenih brojeva kojima je zbir cifara jednak **, koji je komplement i suplement ugla od **. Ali tek nakon takmičenja.

Facebook komentari

15 Comments:

 • KAKVE SU MOGUCNOSTI DA SE OSPORE REZULTATI TAKMICENENJA U SVIM SKOLAMA, JER SAM BIO ASVEDOK PREVARE , ODNOSNO DOSTAVLJANJA ZADATAKA IZ JEDNE BEOGRADSKE SKOLE U KOJOJ JE POCELO U 10H I ZAVRSILO U 12H, U DRUGU SKOLU DRUGARICAMA , U KOJOJ JE TAKMICENJE POCELO TEK U 14H U PETAK, DALEKO PRE SUBOTE, A DA NE PRICAM O DALJEM SLANJU SKOLAMA KOJE SU U SUBOTU RADILE ZADATKE.KAKVU PORUKU SALJEMO MLADIMA OVAKOM NEODGOVORNOSCU, ZASTO NASTAVNICIMA NIJE STROGO NAREDJENO DA SVA SKOLSKA TAKMICENJA BUDU U SUBOTU U RECIMO 12H ???? NASTAVNICIMA JE TESKO DA DODJU NA POSAO U JEDNU SUBOTU ZBOG TAKMICENJA ???? A KAD SU STRAJKOVI , I OSTALI PRAZNICI KAD NE RADE PO DESETINE DANA , ONDA TO ODGOVARA SVIMA. VEOMA VELIKA LJAGA JE BACENA OVIM CINOM , VEOMA LOSA MLADIM LJUDIMA JE POSLATA, DA OD POCETKA SVOG ZIVOTA POCNU DA VARAJU !!!
  AKO SE SLAZETE, TRAZIMO SVI ZAJEDNO DA SE PONOVO ODRZI SKOLKO TAKMICENJE U SUBOTU IDUCE NEDELJE U ISTO VREME A DA ZADACI BUDU ELEKTRONSKI DOSTAVLJENI IZ DRUSTVA MATEMATICARA SAMO SAT VREMENA PRE TAKMICENJA SVIM SKOLAMA,JA NISAM PRAVNIK, ALI SAM SHVATIO KOLKIO JE ZAKONSKIH ODREDBI PREKRSENO I ZA TO NIJE POTREBNO NEKO ZNANJE I POZNAVANJE ZAKONA !

  • Postovani Sasa, nisam ni ja pravnik, ali cinjenica da je u nekim skolama takmicenje u petak, u nekim u subotu, u nekim u ponedeljak, a u nekim cak u sredu 6.2. (!?) i da su svuda isti zadaci u vreme kad informacije lete u sekundi je zapanjujuca. Sta reci? Jedino sto mogu reci je da se slazem sa vasim komentarom.

   • Slažem se i ja u svemu sa Vama, ali zato je opštinsko u istom danu i istoj satnici i tada će se videti koji su pravi matematičari. Ovo što se trenutno radi u Srbiji pre svega u prosveti prešlo je svaku granicu tolerancije i ljudskosti.

  • Postovani, ja se u potpunosti slazem sa vama. Moje dete je radilo zadtke u petak, 01. februara u 11h. Ja sam znaci te zadatke imala vec popodne kada sam je uzela iz skole. Dete moje koleginice koje zivi na drugoj opstini u Beogradu ima takmicenje tek sada u subotu (to je vec 09. februar!!!). radi se o ucenicima treceg razreda. Sta reci? Sramota! Ja sam inace doktor nauka i isla sam po raznim takmicenjima kada sam bila skolarac, ali ovo sto vidim da se desava je u najmanju ruku straaasno!

  • Nikada neće moći da se usaglase sve škole u Srbiji da počnu tačno na vreme. Da bi se tako nešto desilo, potrebno je angažovati puno ljudi, što je gotovo nemoguće. Školska takmičenja iz matematike bi trebala da budu individualna stvar svake škole, tj. da svaka škola održi školsko takmičenje sa zadacima koje su odabrali nastavnici koji tu rade. Tako se radi iz svih ostalih predmeta, niko ne pita kako se dete plasiralo na opštinsko takmičenje.

 • Gde mogu da vidim zadatke?

 • Snezana Gerovic / Odgovori

  Ljudi,sta vam je zasto cutite,zasto ne zastitite svoju i tudju decu,sta se ovo radi deci,sramota

 • U mojoj skoli takmicenje je odrzano u subotu.Sve je bilo u najboljem redu.Da li je u redu ovo sto se desava?Naravno da nije.U ovom slucaju zatajilo je nase ministarstvo kao i direktori skola.Ne znam kada ce se odvojiti radnici od neradnika.Bilo bi me sramota da ucenike vodim na takmicenje,a da oni znaju resenja zadataka.Od ucenika na ovaj nacin pravimo neradnike,prevarante……..Moj posao je da ih ucim da budu posteni,radni,plemeniti,dobri ljudi.
  Moj predlog je da se poniste svi rezultati takmicenja gde je bilo neregularnosti.
  Srdacan pozdrav svim kolegama ciji su ucenici resavali zadatke 2.2.2013.g. u 9 c.

 • Igor Ivanović / Odgovori

  a plasmani

  • plasmani su davno uradjeni zali zbog blamaze onih koji su napravili skandal jos nisu objavljeni valjda misle da cemo da odustanemo od tuzbe protiv DMS, sto sigurno necemo i insistiracemo da odogovaraju odgovorni ! svi koji su dostavili zadatke sa datumom 2.2 a takmicenje radjeno raznovremeno u petak 1.2 2013, i malt e ne sad imam izvanredne rezultate, osim skola koje su radile sabjle u petak , na sraman nacin, advokati su vec prilicno dobro utemeljili tuzbu i nadam se da ce DMS reagovati blagovremeno

 • U mjoj skoli, takmicenje ce se odrzati tek u sredu 13.02.2013. Zbog svega sto se izdesavalo, nastavnica nas je obavestila da ce zadaci biti promenjeni.Ja se u potpunosti slazem,jer mislim da je to pravedno.Ali ipak me boli sto mozda necu proci na opstinsko iako sam vezbala,a svi oni koji mozda nisu ni pipnuli knjigu,osvojili su po 100 poena.

 • Bas su pametni zadaci sa skolskog

 • sramota je sta se sve radi na takmicenjima narocito skolskim interesuje me da li je regularno da se ucenici cetvrtog razreda podele u dve uciionice iako ima mesta za sve u jednoj a da ne govorimo o drugoj pomoci to je inace o s Kralj MIlutin u Gracanici gde se godinama dogadjaju svakakve malverzacije oko takmicenja i sve prolazi dokle vise tako sramota

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *