Šta posle male mature?

gimnazija jovan jovanovic zmaj

Pre dve godine smo napisali tekst o tome kako je prošla mala matura u Novom Sadu i koje su se škole mogle upisati sa određenim uspehom. Prošla godina zbog dobro poznatih događaja nije reprezentativna, a posle dve godine situacija (ni)je puno drugačija. Opšti odgovori na pitanje koju srednju školu upisati jesu da se škola bira prema sklonostima i iskustvima starijih i stručnih ostaju, a mi ćemo se u ovom tekstu ponovo posvetiti bodovima potrebnim za upis pojedinih srednjih škola u našem gradu.

Kao i proteklih godina dve najpopularnije novosadske srednje škole su bile medicinska i gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“. Apsolutni rekorder je prirodnomatematički smer Jovine gimnazije na engleskom jeziku gde je za upis bilo potrebno minimalno 112.94 poena! Slična je situacija bila i za nastavu na nemačkom i francuskom jeziku što znači da je za upis ovih odeljenja uz sjajne ocene iz škole i sa mature bilo neophodno doneti i poene sa takmičenja, dok su za upis na srpskom jeziku „društvenjaci“ morali osvojiti  93.80, dok su „prirodnjaci“ upisivali sa minimum 94.28 poena.  U medicinskoj školi „7. april“ najpopularniji smer je bio farmaceutski tehničar za koji je trebalo skupiti 95.60 poena, zatim laboratorijski i zubni tehničar za čiji je upis takođe trebalo skupiti preko 90 poena. Nešto manje, ali i dalje prilično mnogo poena (minimum 85-90) je neophodno za upis ostalih smerova u ovoj školi.

U ostalim novosadskim gimnazijama kriterijumi za upis su takođe oštri, ali ipak za nijansu blaži nego za prethodne dve škole. Najteže je bilo upisati gimnaziju „Isidora Sekulić“, zatim „Svetozar Marković“, a oni koji su po svaku cenu želeli upisati gimnaziju, a nisu imali dovoljan broj poena su našli svoje mesto u gimnaziji „Laza Kostić“ gde su se upisivali i đaci sa 77.80 poena.

U ostalim školama je situacija šarolika u zavisnosti od smera. Najpopularniji smerovi u elektro i ekonomskoj školi su elektrotehničar informacionih tehnologija (ogledno odeljenje) sa pragom od preko 88 poena i finansijski administrator za koji je trebalo osvojiti 86 poena, a popularni su i takozvani ogledni smerovi.

Najviše slobodnih mesta za drugi upisni rok u Novom Sadu je po tradiciji u srednjoj mašinskoj školi.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *