Upis u novosadske srednje stručne škole 2019.

Nakon što smo obradili novosadske gimnazije, na red dolaze i stručne škole. Tradicionalno je najteže upisati srednju medicinsku školu 7. april. U prvom upisnom roku su sva mesta popunjena, najteže je bilo upisati smer fizioterapeutski tehničar (preko 91 poen), zubni i laboratorijski tehničar, a najmanje poena su imali budući ginekološko-akušerski i kozmetički tehničari (ispod 84).

Sa svakom godinom raste i popularnost srednje elektrotehničke škole Mihailo Pupin. Sva mesta su popunjena, i dok je za neke smerove trebalo baš malo poena, za smerove poput elektrotehničar informacionih tehnologija (preko 91 poen), elektrotehničar računara, administrator računarskih mreža, elektrotehničar multimedija i tehničar mehatronike je trebalo sakupiti 80 i više poena na završnom ispitu.

U ostalim školama je konkurencija bila daleko slabija, a izuzetak su smerovi finansijski administrator u ekonomskoj i arhitektonski tehničar u srednjoj građevinskoj školi gde je za upis trebalo osvojiti preko 85 poena. Takođe, u umetičkoj školi nije ostalo slobodnih mesta posle junskog upisnog roka.

Zaključak je da Novi Sad prati trendove koji su u celoj zemlji da su najpopularnije srednje škole one koje upisuju buduće stručnjake u medicini i IT sektoru i ko želi da ih upiše obavezno mora doneti veliki broj poena sa završnog ispita.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *