Velika matura od školske 2018/19 godine

gimnazija jovan jovanovic zmaj

Nacionalni savet za visoko obrazovanje je iznelo pozitivan stav u vezi sa uvođenjem velike mature.
Šta ovo konkretno znači? Velika matura će se polagati na kraju školske 2018/19 što znači da će prva generacija „velikih maturanata“ biti učenici koji sada pohađaju drugi razred srednje škole. Polaganje velike mature zameniće prijemne ispite na fakultetima, a postojaće tri vrste velike mature – opšta, stručna ili umetnička u zavisnosti od toga koju školu deca završavaju.

Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih). Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete, a stručna (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.

Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni „inkubator“ budućih studenata. Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete. To je s jedne strane za posledicu imalo nedostatak pravih majstora, a s druge strane gomilanje akademaca koji godinama nisu uspevali da diplomiraju.

Izvor: 021.rs

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *