Zašto ići na takmičenje iz matematike?

Ovaj tekst nismo nazvali „takmičenje – za ili protiv“ jer uprkos ponekad neusaglašenim zadacima sa gradivom, ponekom nepravedno ocenjenom zadatku ili nezainteresovanom predavaču, dižemo obe ruke ZA.

Prednosti učestvovanja na matematičkim (i svim ostalim) takmičenjima su višestruke. Prva i osnovna je što će deca provesti određeno dodatno vreme u druženju sa matematikom, izradi zadataka koji su daleko zahtevniji od onih koji se javljaju u redovnoj nastavi, a koji su često jednolični i dosadni za najbolje đake. Pomeranje granica u znanju i razmišljanju donosi prednost koja će se možda pokazati presudnom u budućem školovanju. Postoji i satisfakcija u vidu prolaska na naredni nivo, a jedan đak nam je rekao da mu je lep osećaj biti u društvu talentovane dece, takoreći krema naših školskih klupa, neki su svoje drugove iz gimnazija upoznali upravo na takmičenjima, poneki su pojedine gradove u kojim su se održavala takmičenja posetili prvi put. Deca koja dođu do višeg nivoa vole i da se zbog spremanja za takmičenje izvuku poneki dan iz škole, a poneka škola ili lokalna zajednica znaju i finansijski nagraditi najuspešnije. U inflaciji ocena gde petica više nije realna nego najčešća ocena pojedini mogu i da vide koje su njihove realne mogućnosti. Iako se često pominju i poeni koje najbolji dobijaju za upis željene srednje škole to i nije neki razlog jer onaj ko stigne do nagrade na državnom takmičenju može da bira koju će školu upisati, a nivo znanja mu je sasvim sigurno daleko iznad onog koji se traži na završnom ispitu.

Vreme koje naša najbolja deca potroše za spremanje takmičenja nikako nije izgubljeno, čak i ako se u tom periodu dobije poneka četvorka, taj rad i trud će u budućnosti biti višestruko isplaćen.

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *