Čemu služi matematika

casovi matematike

Nastavnici i roditelji se često susreću sa pitanjem čemu služi matematika ili kad se radi neka lekcija, a šta će mi to u životu? Svako ima svoj odgovor, neko će se zadržati na razlozima da je gradivo matematike specifično, povezano i isprepletano i da se nepoznavanje računskih operacija u skupu prirodnih brojeva naslanja na racionalne, cele brojeve, da će matematika trebati i za fiziku, hemiju, fakultet. Neko kaže da su znanja iz matematike primenjiva u svakodnevnom životu, da izaberemo da li je isplatljivije kupiti manje ili veće pakovanje, da li plaćati porez paušalno ili na osnovu ostvarenog profita.

Konsultujući profesore matematike na društvenim mrežama dobili smo veliki broj sjajnih odgovora. Izdvojićemo dva, duži i kraći:

„Prošao je još jedan dan u kom nisam koristio imperfekat.“

„Prošao je još jedan dan u kom nisam video trepljare.“

„Prošao je još jedan dan u kom mi nije trebalo porodično stablo Nemanjića.“

„Prošao je još jedan dan u kom nisam tražio površinu trapeza.“

Pa šta ti treba svaki dan? Tvoj MOZAK. Logički krugovi u njemu. Da povezuješ stvari koje si čuo sa onim koje znaš od ranije. Matematika je tu da razvija i trenira tvoj mozak. Da te nauči kako da povezuješ i koristiš podatke, da razumeš uzroke, da sam osmišljavaš šeme kako da rešavaš nove situacije. Naravno da nećeš svaki podatak svog znanja koje si naučio u školi koristiti svaki dan, ali te skupljanje znanja priprema za život.

Ili ako želite kraće i sažetije tu je lepa misao profesorice algebre Ljubice Spalević:

“Kada algebra/matematika preore mozak tu svako seme može da uspe, a i dobija se dobar prinos.”

Facebook komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *