Specijalizovana IT odeljenja -sve što ste hteli da znate

gimnazija jovan jovanovic zmaj

U poslednje vreme su uz odeljenja medicinske škole najpopularniji smerovi koji osposobljavaju učenike za rad u IT sektoru, jednoj od retkih oblasti gde zaposleni u našim krajevima lako dolaze do dobro plaćenih poslova.

Trenutno u Srbiji na obrazovanju budućih IT stručnjaka radi 14 gimnazija među kojim je i gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, a 66 gimnazija je izrazilo interesovanje da u svoj program uvrsti i IT program. Takođe, budući stručnjaci u informatičkom sektoru mogu steći znanja iz ove oblasti i u stručnim školama, jedna od njih je i elektrotehnička škola „Mihailo Pupin“ u Novom Sadu.

Izuzev opštih predmeta u IT odeljenjima gimnazija se uče i sledeći stručni predmeti:

  • Programiranje,
  • Primena računara,
  • Objektno orijentisano programiranje,
  • Baze podataka,
  • Programske paradigme,
  • Veb programiranje,
  • Računarski sistemi,
  • Operativni sistemi i računarske mreže.

Za upis u ove smerove je neophodno položiti prijemni ispit koji se održava početkom juna i sastoji iz 12 zadataka od kojih svaki nosi po 20 poena. Subjektivno mišljenje pisca ovih redova je da su zadaci teži od onih sa završnog ispita male mature, al i lakši od zadataka koje treba da urade učenici koji žele da upišu odeljenja učenika nadarenih za matematiku. Probni prijemni ispit za IT odeljenja možete pronaći ovde. Treba uzeti u obzir činjenicu da je u Novom Sadu ovaj smer veoma popularan i da je za upis potrebno osvojiti veliki broj poena koji varira od godine do godine, neka okvirna i neprecizna brojka je reda veličine 2/3 od maksimalnog broja poena.

Svima kojim je neophodna pomoć pri spremanju završnog ispita smo na raspolaganju.

Facebook komentari

Ostavi komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Polja sa * je neophodno popuniti

Lajkujte nas!

Kako bi prvi saznali zadatke i rešenja sa takmičenja, male mature, završnih i prijemnih ispita.

Budite u toku, jer drugi već jesu!