Najlepši broj na svetu


Odlomak iz romana „Da Vinčijev kod“
Dok je pripremao projektor, Langdon je objasnio da je broj PHI (fi) izveden iz Fibonačijevog niza – progresije poznate ne samo po tome što je svaki naredni član niza jednak zbiru prethodna dva, već i po tome što se količnik susednih članova zapanjujuće približava broju 1,618 – PHI!
Uprkos naizgled misterioznom matematičkom poreklu broja PHI, objasnio je Langdon, ono što je zaista zapanjujuće u vezi sa brojem PHI bila je njegova uloga osnovnog elementa kompozicije prirode. Odnosi mera kod biljaka, životinja, pa čak i ljudskih bića sa zapanjujućom preciznošću su se približavali odnosu PHI prema 1.

„Jeste li znali da, ukoliko podelite broj ženik sa brojem mužjaka u bilo kojoj košnici na svetu, uvek dobijate isti broj, broj PHI“.

„Seme suncokreta raste u suprotnim spiralama. Možete li da pogodite međusobni odnos prečnika rotacije?“
„PHI“ – rekoše studenti.
„Tačno.“ Langdon poče da niže slajdove ubrzano – spiralne latice šišarke, raspored listova na stabljikama biljaka, segmentacija insekata – u svemu se videla zapanjujuća doslednost Božanske proporcije.

„Niko bolje od Da Vinčija nije razumeo božansku strukturu ljudskog tela. Da Vinči je iskopavao leševe kako bi merio tačan odnos kostiju u ljudskom skeletu. Bio je prvi koji je pokazao da je bukvalno sastavljeno od građevinskih blokova čiji je proporcionalni odnos uvek jednak broju PHI.“

„Svi vi. Momci i devojke. Probajte. Izmerite rastojanje od vrha glave do poda. Potom taj broj podelite sa rastojanjem od pupka do poda. Pogodite koji ćete broj dobiti.“
„Ne PHI!“ jedan od sportista reče u neverici.
„Da, PHI“, odgovori Langdon. „Jedan-zarez-šest-jedan-osam. Hoćete još jedan primer? Izmerite rastojanje od ramena do vrhova prstiju na ruci, i potom ga podelite sa rastojanjem od lakta do vrhova prstiju. Ponovo PHI. Još jedan? Rastojanje od kuka do poda podeljeno sa rastojanjem od kolena do poda. Ponovo PHI. Zglobovi prstiju. Prsti na nogama. Spiralna podela. PHI. PHI. PHI. Dragi moji, svako od vas je hodajući primer Božanske proporcije.“

Tokom narednih pola sata, Langdon im je pokazivao slajdove umetničkih dela Mikelanđela, Albrehta Direra, Da Vinčija i mnogih drugih, pokazujući kod svakog umetnika svesno i dosledno poštovanje Božanske proporcije u nacrtu njihovih kompozicija. Langdon im je otkrio PHI u arhitektonskim dimenzijama grčkog Partenona, piramida u Egiptu, pa čak i zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku. PHI se pojavio i u organizacionoj strukturi Mocartovih sonata, Betovenove Pete simfonije, kao i u delima Bartoka, Debisija i Šuberta. Broj PHI, kako im je Langdon rekao, koristio je čak i Stradivari kako bi izračunao tačno mesto f-rupa pri konstruisanju svojih čuvenih violina.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *