Zanimljiva matematika

volim matematiku

1. U 6 časova izjutra u nedelju gusenica je počela da se penje uz drvo. U toku dana se popne na 5 metara, a u toku noći se spusti za 2 metra. I tako i sledećeg dana. Kog dana i u koliko časova će ona biti na visini od 9 metara?
2. Pas je pojurio za zecom koji se nalazio 150 stopa (jedna stopa je oko 30 cm) ispred njega. Pas pravi skokove od 9 stopa, dok zec istovremeno čini skokove od 7 stopa. Koliko skokova treba da napravi pas da bi stigao zeca?
3. U stadu kamila ima 28 kamila i 45 grba. Koliko ima jednogrbih, a koliko dvogrbih kamila?
4. Pred nama se nalazi gomila predmeta. Ako ih uzimamo po 3, ostaće 2 predmeta; ako ih uzimamo po 5 ostaće 3 predmeta, a ako ih uzimamo po 7 ostaće dva predmeta. Koliko je predmeta bilo na gomili?
5. Krava košta četiri puta više nego prase i četiri puta manje nego konj. Ako je seljak potrošio 200 rubalja tako što će kupiti jedno prase, dve krave i jednog konja. Koliko je koštala svaka životinja?
I za kraj anegdota iz života poznatog matematičara Gausa:
Postoji priča da je učitelj rekao Gausu: „Ja ću ti postaviti dva pitanja. Ako na prvo odgovoriš tačno, na drugo ne moraš odgovarati. Kaži mi koliko ima iglica na novogodišnjoj jelki?“
Gaus bez razmišljanja odgovori: „67534“.
„Kako si tako brzo izbrojio iglice?“ – upita učitelj.
„Gospodine učitelju, to je drugo pitanje, a na njega ne moram odgovarati!“ – reče Gaus.

Facebook komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *