Okružno takmičenje iz matematike 2019 – zadaci i rešenja

Društvo matematičara Srbije

Dana 23. marta sa početkom u 10 časova se održava okružno takmičenje iz matematike. Zadaci će u najbržem mogućem roku biti postavljeni ovde.
Hvala svima na strpljenju.

Evo zadataka i resenja:

Cestitamo svima na postignutim rezultatima, nadamo se da ste se lepo zabavili i druzili.

Izvor: www.os2oktobar.edu.rs

Facebook komentari

13 Comments:

 • Marko Savić / Odgovori

  Da li je realno u petom razredu dati simetrale uglova? Simetrale se uče na kraju školske godine! A da i ne govorimo o tome da je u ključu peti zadatak pogrešno rešen! Može li i jedno takmičenje proći kako treba?

  • Nenad / Odgovori

   Za peti nema dileme da je greska u kljucu, tako nesto ne bi smelo da se desava na okruznom takmicenju, zaista nema opravdanja. Sto se tice simetrala uglova, tacno je da se one rade tek na kraju godine, ali na dodatnoj nastavi vezbaju se sa zadacima iz uglova. Vezbamo i mi na pripremama za takmicenja. Takmicarski program ne prati skolski program.

   • Jana / Odgovori

    “Takmicarski program ne prati skolski program.”
    Da li se spisak tema takmicenja javno objavljuje na DMS sajtu i Matematickom listu? Tako bi moralo da bude postujuci clan Pravilnika: Član 14
    Organizatori takmičenja na početku svake školske godine donose kalendar
    takmičenja za sve stupnjeve takmičenja. Uz informaciju o kalendaru takmičenja, DMS
    određuje spisak tema za svaki stupanj takmičenja i ističe ga na sajtu DMS

    Ako se pogleda spisak tema na sajtu
    https://dms.rs/wp-content/uploads/2018/10/Oblasti-2018-19.pdf
    i ako se zna da Simetrala ugla pripada poglavlju Osna simetrija koja se pojavljuje tek u spisku za skolsko takmicenje za VI razred, onda mi pismeni imamo problem sto smo pismeni i umemo da citamo.
    Dakle, ta tema nikako nije mogla biti na spisku tema po zvanicnom spisku oblasti koje dolaze na takmicenjima.

    • simetrala ugla / Odgovori

     ali niste u pravu. osna simetrija se radi u 5.razredu os.

     • Jana /

      Simetrala ugla se radi 137. cas u fondu od 144 casa. Dakle, radi se krajem maja u V razredu, a takmicenje je bilo 23. marta. Prebrojte koliko reci u knjizi je posveceno toje temi, koliko ilustracija i koliko zadataka u zbirci. Dakle, ne moze se deci ispredavati jednom recenicom tokom takmicenja.

    • uvek zalba / Odgovori

     Pa Vi pogledajte rezultate po okruzima, videcete da mnogim takmicarima nije ni toliko objasnjeno, pa tako citav okrug ima 0 bodova na tom zadatku.

     Ako se zna da se takmicim za 5.razred i to iz skolskog gradiva, pa naravno da cu pogledati knjigu do kraja, a ne stati na 137.casu. Posebno jer za 5.razred nema viseg nivoa takmicenja.

     Takmicenja ne prate redovan plan nastave, inace bi to onda bili pismeni i kontrolni.

     Malo realnosti ne bi skodilo, ni deci, a ni roditeljima, ne valja kroz zivot ici sa stavom: on je kriv/on me je zeznuo…

 • Marijana / Odgovori

  Stvarno nema smisla dati deci simetralu koja se radi krajem maja, pa zar mislite na taj nacin privuci decicu da ucestvuju i dalje na takmičenju!!!

 • Mirko / Odgovori

  Nas takmicar kaze da je 15min pred kraj u ucionicu usao covek koji je rekao: Petaci, simetrala ugla je…
  Ima li to smisla? Ako je to neko mozda i radio na dodatnoj, to je bas fino, ali vecini dece je to nova informacija i ocekuje se da oni dobro nacrtaju i postave zadatak?
  A za peti zadatak bih komisiji lepo dao 5 poena po kljucu, kao sto su oni nasem takmicaru dali na opstinskom nulu posto je 2019 podelio sa 3 i dobio 653… a cela logika resavanja tacna.

 • Masa / Odgovori

  Tekst zadatka četvrtog razreda nije u skladu sa ključem, nisu naveli da promena cifara jedinica i desetica podrazumeva različito rešenje, a samo su tražili različite zbirove. Vrlo nekorektno!

 • , Zorica / Odgovori

  U pravu ste nije u redu usao je profesor na 2 sek objasnio i izasao. Jos vise ih zbunio. Nije u redu deca vezbala za nista. Ako je pravde taj zadatak treba da sr je ponisti ili vec neko pravedno resenje. Ovako samo udaljavate djake od umatematike

 • Mirjana / Odgovori

  Mom detetu greskom nisu uvazili ceo zadatak i imao je 20 poena manje.Da greska nije napravljena bio bi trece mesto.Nastavnik mi kaze da ja kao roditelj sam trebala da se zalim.Ne vidim nikakvu logiku u tome.Nastavnik je taj koji je mogao da pregleda rad,a ja mogu biti i nepismena.

 • Milan / Odgovori

  U središtu takmičenja je učenik. Drugi zadatak za peti razred podrazumeva gradivo koje nije bilo dostupno svim učenicima. Svakako im nije bilo dostupno na transparentan način. Na taj način, dete koje ima obaveštenog nastavnika je bilo u značajnoj prednosti. Takođe, pojašnjenja tog zadatka tokom takmičenja su dostavljana učenicima u učionici na različite načine i u različito vreme. U jednom gradu su deca u 11č dobila pojašnjenj, a u jednom gradu u 12:30. Postoji više rešenja u načinu rangiranja dece koja ne narušavaju princip pravednosti. Ili izuzeti zadatak iz liste poena ili primeniti kriterijum po kom ne može učenik koji nije uradio taj zadatak da bude rangiran ispod učenika koji je uradio ta zadatak, a slabije je uradio ostala četiri zadatka.

 • Danijela Živković / Odgovori

  zna li neko rang listu iz matematike za sremski okrug…

Ostavi komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Polja sa * je neophodno popuniti

Lajkujte nas!

Kako bi prvi saznali zadatke i rešenja sa takmičenja, male mature, završnih i prijemnih ispita.

Budite u toku, jer drugi već jesu!