Školsko takmičenje iz matematike 2020/2021 – zadaci i rešenja

Društvo matematičara Srbije

Posle neizvesnosti i odlaganja zbog pandemije Covid-19 korona virusa, 05. februara 2021. godine održaće se školsko takmičenje iz matematike za 2020/2021 školsku godinu. Takmičenje se održava u školi koju učenik pohađa.

Tradicionalno, Naučionica će objaviti zadatke i rešenja, čim nam to obaveze dozvole.

Pratite nas na Naucionica Facebook stranici kako bi prvi saznali zadatke i rešenja sa školskog takmičenja iz matematike.

Svim takmičarima, a posebno našim učenicima, želimo puno sreće i uspeha na takmičenju!

06.02.2021 postavljeni zadaci i resenja za 3, 4, 5, 6, 7, 8. razred. Izvor: Naucionica Facebook stranica i https://sites.google.com/view/dmssabac

Tim Naučionice

Facebook komentari

25 Comments:

 • Katarina / Odgovori

  Koliko je najmanje poena potrebno da bi dete islo na opstinsko takmicenje?

  • Korisnik / Odgovori

   Prema informacijama dobijenim od jednog nastavnika matematike, to se još uvek ne zna. Iskreno, mislim da smo svi očekivali da se granica snizi zbog nedostatka vežbanja sa nastavnicima u školi zbog korone. Nastavnik je rekao da će se možda čak i povisiti granicu da bi se pravila što manja gužva, ponovo, zbog korone. Međutim, kao i svake godine, granica će se verovatno računati prema uspehu učenika na takmičenju, tj. prema broju učenika sa visokim brojem bodova, jer to pokazuje koliko su zadaci bili laki.
   Nadam se da sam Vam pomogao!

   • Marija / Odgovori

    A da li znate koliko obično bude? Ili koji je raspon bodova za dalji prolaz? Vidim da je za okružno takmičenje, zavisno od razreda, raspon za prolaz između 40 i 60 poena. Da li je slično za opštinsko?

   • Vanja / Odgovori

    Deca nikako ne smeju biti ostecena. Ako je problem guzva, zbog situacije, moze se takmicenje drugacije organizovati. Zasto mora jedna skola biti organizator? Moze se, recimo, odraditi u dve skole. Ili u dva termina, ili u dva dana, subota i nedelja itd. Ima puno nacina o kojima organizatori mogu razmisliti, da deca ne budu ostecena.!

   • PA / Odgovori

    Ko određuje sa koliko poena se prolazi? DMS? Škola u kojoj se organizuje opštinsko takmičenje?

   • Kiki / Odgovori

    Bilo bi šteta da se sad demotivišu deca koja imaju 60 bodova i više pa da se ne puste da idu dalje,posebno u ovo vreme kada se sve radi pod otežavajućim okolnostima.

  • Maja / Odgovori

   Sa koliko poena deca idu dalje, nema pravila. Pre dve godine kod mog deteta je bilo njih desetoro sa poenima od 90 do 100 osvojenih…razbili su, ali su puno i vezbali…I isli su dalje samo oni od oko 95 do 100…u grugoj skoli u istom gradu osvojeno je maksimalno oko 75 poena i to dete je islo dalje,kao dete sa najviše bodova… Mislim da to nije bas fer.

   • Svetlana / Odgovori

    Rezultate školskog takmičenja predsednik aktiva matematike i prirodnih nauka svake OŠ prosleđuje opštinskom aktivu matematičara gde se sumiraju rezultati svih škola i određuje granica za prolaz. Svaki opštinski aktiv koordinira sa svojom podružnicom. Pravilnik i uputstva možete naći na sajtu društva matematičara. Moje mišljenje je da neke detalje treba menjati , npr. učenici 7 i 8 razreda pri matematičkoj gimnaziji su pripremljeniji u odnosu na nekog drugog učenika iz redovne OŠ i smatram da treba menjati rang takmičenja, al to je tako godinama ….valjda činjenice da imamo paralelno još dva društva matematičara ARHIMEDES I MATEMATISKOP, pa takmičenja iste koncepcije Misliša i Kengur , dovoljno govore o DMS….

 • Gorics / Odgovori

  Kada ce biti resenja za 7. razred?

 • Ana / Odgovori

  Kada cete objaviti resenja zadataka?

 • Katarina / Odgovori

  Za opstinsko treba 80 bodova bar je tako bilo u mojoj skoli prosle godine

  • Katarina / Odgovori

   Kod nas u skoli, ove godine, minimum 90!

   • PA / Odgovori

    Kod nas 100 , baš su bili laki zadaci, a malo prolazi. Eh…u moje vreme , pre 30g. sa 40 poena osvajalo se 1. mesto na opštinskom, a školsko nikada nisam prebacio 70.

    Mislim da ovo sada nije dobar način takmičenja. Treba da budu teški zadaci i da samo talentovana deca prolaze dalje jer je to i cilj takmičenja. Na ovaj način testiraju koncentraciju i ko će manje da izgreši , a svaka petica iz matematike zna da uradi sve zadatke.

    U svakom slučaju isto je za svu decu, pa ko se bolje snađe.

 • Lazar / Odgovori

  Kada će izaći rešenja za 4. razred?

 • Gorics / Odgovori

  Sva resenja imate na DMSSABAC

 • Katarina / Odgovori

  Zasto su za peti razred postavljeni zadaci za okruzno takmicenje prosle godine?

 • Vesna / Odgovori

  Kada ce izaci resenja za 5.razred?

 • Vedrana / Odgovori

  Da li je neka škola u Beogradu nešto objavila? Rezultate tj. rang listu dece ili prag za prolaz?

 • Lana / Odgovori

  Neki nisu radili zapreminu. Bezveze sto tako gube 20 bodova i verovatno ne prolaze dalje….

 • Zorica / Odgovori

  Nama je upravo javljeno da je za 3. razred potrebno preko 90 bodova da prodju na opstinsko… Zbog korone i epidemioloskih mera…

 • Sonja / Odgovori

  Gde se odrzava opstinsko takmicenje? Hvala

 • Sanja / Odgovori

  Loše organizovano, izgleda da dete mora moliti za obavest da li je prošlo ili ne.
  Ako je već neka škola dobila pravo da organizuje , onda valjda najmanje sto može jeste da na sajtu objavi bar imena dece koja su prosla ako ne i celu rang listu

Ostavi komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Polja sa * je neophodno popuniti

Lajkujte nas!

Kako bi prvi saznali zadatke i rešenja sa takmičenja, male mature, završnih i prijemnih ispita.

Budite u toku, jer drugi već jesu!